29. siječanj 2018.

Doznajte što vam treba za stipendiju na ruskim sveučilištima

Rusija nudi stipendije za studiranje na svojim prestižnim sveučilištima hrvatskim studentima i predstavništvo Rossotrudničestva pri ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj objavilo je početak zaprimanja prijava za upis na studij u akademskoj godini 2018./2019.

Svake godine 15 tisuća studenata iz 180 zemalja svijeta ima jedinstvenu priliku obrazovati se na prestižnim ruskim sveučilištima i izabrati bilo koji smjer na jednom od 500 državnih ruskih obrazovnih institucija u cijeloj zemlji.

>>>Stipendije za socijalno ugrožene koje su dodijeljene djeci ministra u BiH vraćene u proračun

Kvota za Hrvatsku još nije određena, a prošle godine je bilo 10 stipendija, što nije mali broj.

Ako student ne zna ruski jezik može prvo godinu dana besplatno pohađati pripreme za studij. Sveučilišta koja sudjeluju u ovom projektu obično organiziraju pripremne tečajeve ruskog jezika, doznaje Hina iz Rossotrudničestva, koje je koordinator ovog programa u Hrvatskoj.

Registracija budućih studenata odvija se putem portala russia.study na kojem se objavljuju sve informacije o izboru programa i sveučilišta. Selekcija se vrši na temelju natječaja koji će u obzir uzimati uspješnost, motivaciju i preporuke kandidata.

>>>Divjak: Sve stipendije treba izuzeti iz porezne olakšice

Oni koji su ispunili upitnik na portalu russia.study i uspješno prošli intervju, dobit će državnu stipendiju.

Rossotrudničestvo objašnjava da za upis treba ispuniti nekoliko koraka. Prvo je potrebno registrirati se na portalu russia.study (https://russia.study/en) i odabrati odgovarajući program. Zatim treba odabrati smjer u "pretraživanju obrazovnih programa" i od jednog do šest sveučilišta.

Što se više sveučilišta odabere, veća je šansa za prolaz u selekciji. Za dovršetak registracije treba ispuniti sva potrebna polja.

>>>Rektorski zbor predstavio web platformu za ‘lov na stipendije’

Drugi korak je ispunjavanje upitnika u korisničkom računu i prijave za sveučilišta.

U korisničkom računu treba kliknuti na "uredi" i ispuniti sva polja u upitniku. Obavezno treba priložiti fotografiju, kopiju putovnice i dokumente o završenom obrazovanju. Također je potrebno ostaviti i broj telefona zbog kontakta. Zadnji korak je slanje prijave i čekanje na odgovor sveučilišta.

Broj ruskih obrazovnih i istraživačkih obrazovnih institucija na svjetskim ljestvicama kvalitete obrazovanja, broja studenata i razine znanstvenih istraživanja svake je godine sve veći.

Dvadeset i četiri ruska sveučilišta stavljena su na popis QS World University Rankings 2017./2018., a među njima su: Novosibirsko nacionalno istraživačko državno sveučilište, Moskovsko državno tehničko sveučilište Bauman, Nacionalno istraživačko Tomsko državno sveučilište, Nacionalno istraživačko sveučilište “Visoka škola ekonomije” i drugi.