Aktualno
StoryEditor

Drakonske kazne: Policija bi oduzimala automobil, iako vozač nije njegov vlasnik

05. Ožujak 2019.

Prijedlog izmjena Zakona o prometu donosi mnogo veće novčane kazne, ali najveća novost ovog prijedloga ipak nije udar po džepu, već oduzimanje automobila.

- Prijedlogom izmjena zakona, policija predmete (vozilo) oduzima privremeno te će trajanje oduzimanja vozila ovisiti o duljini i ishodu prekršajnog postupka, a pri tome identitet vlasnika vozila neće biti odlučna činjenica - pojasnili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Dakle, iako će se za upravljačem nalaziti osoba koja nije vlasnik vozila, policija će imati zakonsko pravo privremeno oduzeti vozilo.

Sjedate li svakodnevno u službeno, osobno ili obiteljsko vozilo, dobro proučite što bi moglo dovesti do njegova oduzimanja.

Najbrži put do oduzimanja automobila je dvaput se ‘oglušiti‘ na crveno svjetlo na semaforu. U tom slučaju, osim s automobilom, možete se pozdraviti i s vozačkom dozvolom. Dvostrukim ponavljanjem vožnje u krivom smjeru ili odbijanje alkotesta, dovest će do iste posljedice. Dobro pripazite i ako ste već jednom uhvaćeni da vozite nakon što vam je oduzeta vozačka jer ako to ponovite, reći ćete baj-baj automobilu. Recidivi se ne toleriraju. Automobil će biti oduzet i onima kojima je dvaput alkotest pokazao više od 0,5 promila i onima koji su dvaput kažnjeni za vožnju u naselju 50 km/h iznad ograničenja.

Prekršitelj će biti dužan i snositi troškove čuvanja automobila.

Uz tu mjeru, predloženo je i trostruko povećanje cijene za telefoniranje u vožnji koje bi se kažnjavalo s 1500 kuna, povećanje novčanih kazna za prekršaje u prometu na iznos do 20.000 kuna, obvezno izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom, povećanje negativnih prekršajnih bodova, kažnjavanje nepoštivanja sigurnosnog razmaka na autocesti. Prođu li ove izmjene, stariji od 67 godina bit će obvezni proći liječnički pregled, a vozački ispiti će se snimati.

Oštrije kazne, manje prekršaja

Iako nam iz MUP-a nisu konkretizirali koji su cilj postavili i u kojoj mjeri planiraju strožim kaznama smanjiti broj prekršaja, pojasnili su kako će se većim novčanim kaznama i strožim kriterijima za dodjelu bodova želi ‘povećati svijest svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa i prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu.‘

- Povećavanjem novčanih kazni za pojedine prekršaje očekujemo da će se smanjiti broj tih prekršaja. Prethodna povećanja novčanih kazni za prekršaje, u određenoj mjeri su doprinijela smanjenju „crnih statistika“ u prometu, što se može vidjeti iz statističkih podataka o stanju sigurnosti u cestovnom prometu - kažu iz MUP-a.

Dodaju kako je policija u 2018. godini utvrdila počinjenje 722.095 prekršaja u cestovnom prometu. Od tog broja najčešći prekršaji su bili nepoštivanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela za vrijeme vožnje i vožnja u alkoholiziranom stanju tzv. četiri ubojice u prometu.

U 2016. prijavljeno je 826.576 prekršaja bez prometnih nesreća, 2017. bilo ih je 752.785, a prošle godine 714.985.

Nacionalnim programom za sigurnost cestovnog prometa predviđeno je da brojka smrtno stradalih u prometu 2020. godine ne bude veća od 213. Međutim, prema statistikama koje je dosad objavio MUP, čini se kako taj cilj neće biti ostvaren. Barem ne do 2020. Hoće li se predložene izmjene usvojiti i kako će one utjecati na crne statistike tek ćemo vidjeti.

U 2016. godini dogodilo se 32 735 prometnih nesreća. U tim je nesrećama poginulo 307 osoba.

U 2017. godini dogodilo se 34 368 prometnih nesreća. U tim nesrećama poginula je 331 osoba.

U 2018. godini dogodile su se 33.402 prometne nesreća. U tim je nesrećama poginulo 317 osoba.

 

26. travanj 2024 12:09