Aktualno
StoryEditor

Državni udjel u Hotelu Iž prodaje se za 11,47 milijuna kuna

30. Studeni 2018.

Vlada je u petak odlučila da će se udjel u bivšem vojnom samačkom "Hotelu Iž" u Zadru prodati tvrtki "Hostel for You" za 11,47 milijuna kuna, a dala je i državna jamstva splitskom Jadroplovu za kredit po planu restrukturiranja te se suglasila s izmijenjenim uvjetima kredita koji su Hrvatske ceste dobile od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Natječaj za prodaju 805/1000 suvlasničkog dijela bivšeg vojnog samačkog "Hotela Iž", površine 4.399 četvornih metara, objavljen je početkom kolovoza s početnom cijenom od 6,6 milijuna kuna.

>>> ‘Najinstagramskiji‘ hotel na svijetu

Na taj su natječaj zaprimljene četiri ponude od čega su tri bile važeće. Važeće su ponude dali tvrtka Antonio plaža po cijeni od 8,3 milijuna kuna, tvrtka Iž od 8,6 milijuna kuna, a predlaže se da se kao najpovoljnija prihvati ponuda zadarskog "Hostel for you", koji je ponudio cijenu od 11,47 milijuna kuna, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

Vlada se danas suglasila s izmjenama uvjeta kredita u iznosu od 720,9 milijuna kuna koje su Hrvatske ceste dobile od HBOR-a radi financiranja projekata državnih cesta, a za koji su dobili i državno jamstvo.

Po riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, izmijenjeni uvjeti kredita u konačnici su povoljniji pa se tako kamatna stopa, koja je bila 4 posto i promjenjiva, smanjuje na 2,5 posto godišnje, i to fiksno. Također, prolongira se početak otplate kredita s 31. ožujka 2019. na 31. ožujka 2022. godine te se smanjuje broj rata sa 60 na 48 tromjesečnih rata.

Vlada je dala suglasnost i državno jamstvo splitskoj tvrtki Jadroplov za kredit kod Norddeutsche Landesbank Girozentrale, a prema "Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019.".

>>> Zagreb dobiva prvi Novotel hotel sa 170 soba

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić objašnjava da je financijsko državno jamstvo sastavni dio mjera restrukturiranja Jadroplova, za koji je odobrenje dala i Europska komisija.

"Radi se o restrukturiranju poduzetnika u teškoćama radi osiguranja dugoročne održivosti poslovanja uz minimalne intervencije države kao većinskog vlasnika, u skladu s propisima Europske unije", rekao je.

Sukladno ponudi Norddeutsche Landesbank iz Hannovera iz rujna ove godine novim kreditnim aranžmanom predviđen je reprogram dva postojeća kredita - za motorni brod "Solin" u iznosu od 33 milijuna dolara te za motorni brod "Bene" u iznosu od 30 milijuna dolara - i to na način da bi dali kredit od 49,94 milijuna dolara na rok od 7 godina s početkom otplate u prvom tromjesečju 2019. Otplata bi išla u kvartalnim ratama, a kamatna stopa bi bila 2,75 posto uvećano za tromjesečni LIBOR. Državno jamstvo bilo bi 20 posto iznosa kredita odnosno 10 milijuna dolara, istaknuo je Zrinušić.

30. travanj 2024 13:30