Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Zašto takva hajka na Krešu Beljka?

24. Rujan 2016.

Ovih je dana najveća meta za gađanje predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Vele kako je izdao Narodnu koaliciju obećavši da će podržati izglasavanje HDZ-Most vlade, kako se uplašio se napada Marijane Petir i sljedbenika, kako je izgubio kompas, kako nastoji preživjeti… Mislim da se u tim napadima pretjeralo jer imam osjećaj da su ljudi, a to znači i političari, po inerciji na temelju svojih osjećaja, a ne racionalnosti, sasuli pravu kanonadu na Beljka, a da nisu prije svega razmislili o tome ima li takav potez smisla ili nema.

Najprije treba sagledati kontekst u kojem HDZ i Most pregovaraju o radu i sastavu buduće vlade. Znamo da je taj eksperiment propao u zadnjih godinu dana, što znači da smo izgubili toliko vremena za neophodno provođenje reformi. Dodamo li tome da je gospodarstvo ostvarilo uzlaznu putanju u tom periodu, odnosno čak i ranije, izgubljeno vrijeme još nam više ide na štetu, jer puno je lakše reforme provoditi kada se osjeća gospodarski zamah, nego kada je država u gospodarskoj krizi. Uostalom, upravo je bivši njemački kancelar Gerhard Schrȍder krenuo s velikim reformama u vrijeme dok je njemačko gospodarstvo bilo na vrhuncu i zahvaljujući tome aktualna je kancelarka Angela Merkel uspjela tu zemlju sačuvati gospodarski stabilnom.

Dakle, iako se ne možemo porediti s Njemačkom, činjenica je da je u Hrvatskoj unazad više od godinu dana prisutan optimizam kod poduzetnika i građana, što pokazuju kakvi takvi gospodarski rezultati, ali i potrošnja.

Zbog izgubljene godine u kojoj nismo napravili ama baš ništa od obećanih reformi, ali i zbog političke stabilnosti koja je za to vrijeme narušena, nama zaista treba što je prije moguće stabilna vlada. HDZ i Most bi je trebali imati uz manjinske i (vjerovatno) Bandićeve zastupnike i to je dobro. No što ako se dogodi da između HDZ-a i Mosta opet pukne, a što nam stari lisac Vladimir Šeks ovih dana sugerira jer kaže da su ‘pregovori vrlo nježna i plaha biljka,... kao srna. Neki čudan zvuk ih može uznemiriti‘. U tom smislu bi podrška petoro zastupnika HSS-a dobro došla da se formira nova vlada, s obzirom da je mogućnost formiranja stabilne vlade od strane Narodne koalicije puno teže ostvariva. Uostalom, kao da se prešućuju Beljkove riječi da on neće bianco potpisati podršku programu nove vlade, nego će dati podršku njezinom formiranju i dat će joj 100 dana mira da pokaže što može i u kom smjeru ide. A ako vlada bude loša, HSS, rekao je Beljak, bit će žestoka opozicija.

Sagledavajući kontekst neophodnosti formiranja vlade što je moguće prije, moram reći, iako očekujem da ću možda biti i popljuvan, da ovaj potez Kreše Beljaka razumijem i mislim da je čak i dobar.

Razumio ga je, tvrdi Beljak, i tehnički predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ako Milanović zaista tako razmišlja kao što sam naveo, mislim da je to uredu. No ovih smo godina imali priliku vidjeti da je Milanović čovjek koji voli podmetati klipove drugima i da ne bježi od prljave politike. Zato nisam siguran u to je li Milanović zaista podržao Beljka kako bi naša zemlja dobila što prije vladu, ili je to zapravo još jedan Milanovićev niski udarac. Naime, što ako je Milanoviću Beljkova ideja dobro došla samo zbog toga da unese nemir između HDZ-a i Mosta. Iako HDZ i Most to negiraju, reakcije, pogotovo Mostovaca, upravo pokazuju da je podrška HSS-a izazvala stanovitu nervozu u Mostu. Ako je Milanović na to računao, onda se može reći da je ostvario stanoviti uspjeh, pri tom svjesno žrtvujući svoga koalicijskog partnera. No želim ipak vjerovati da je Milanovićeva želja da Hrvatska što prije dobije vladu.

I na kraju, hajka koju su poveli još ranije protiv Beljka Marijana Petir i sljedbenici zbog koaliranja HSS-a sa SDP-om sigurno nije ugodna, iako je Beljak imao apsolutnu podršku Glavnog odbora za tu koaliciju. Moguće je da je i ta hajka pomalo utjecala na Beljka, pa je i takav potez razumljiv kako bi primirio strasti u stranci. To ne znači da je uspio, ali isto tako to ne znači da je izdao Narodnu koaliciju i birače HSS-a. Treba napomenuti da je on već nekoliko puta ponovio da HSS ne prelazi u poziciju, već i dalje ostaje u opoziciji, a da je podrška HDZ-u i Mostu samo privremenog karaktera. Dodao je i da će inače podržati HDZ i Most ako budu imali kvalitetna rješenja dok upravljaju zemljom, ali to ne znači da će biti dio vlasti. I to je, po mom mišljenju, u redu. Ako je Beljak tako razmišljao, a veli da jeste, mislim da je povukao dobar potez.

26. travanj 2024 05:39