Aktualno
StoryEditor

EK korigirala rast slovenskog BDP-a naviše, upozorava na strukturni deficit

03. Svibanj 2018.

Slovenija bi ove godine mogla imati rast BDP-a od 4,7 posto, prema u četvrtak objavljenoj korigiranoj procjeni Europske komisije u njenoj proljetnoj ekonomskoj prognozi.

To je nešto lošije od  prošlomjesečne procjene vladinog ureda za makroekonomske analize (UMAR) o rastu ekonomske aktivnosti u ovoj godini, ali nešto bolje od jesenske prognoze Europske komisije o rastu od 4,2 posto u ovoj i 3,5 posto u 2019. godini, a i dalje iznad prosječnog rasta u eurozoni.

>>>Analitičari RBA: Usporen rast gospodarstva, turizam cvate, industrija vene

Nakon što je lani po procjeni statističara u Bruxellesu Slovenija dosegla izbalansirane prihode i rashode javnih financija te izašla iz postupka prekomjernih financijskih debalansa, njoj se ove godine prognozira javno-financijski suficit od 0,5 posto.

S druge strane, iz Europske komisije i u proljetnim analizama i procjenama upozoravaju na pogoršanje strukturnog fiskalnog položaja, zbog čega će strukturni deficit ove godine iznositi 1,1 posto nacionalnopg BDP-a, a iduće godine se popeti na 1,5 posto, više nego što se ranije predviđalo.

>>>Plenković: Suficit opće države potvrđuje odlučnu politiku Vlade

Neki domaći ekonomisti upozoravaju da se dobri ekonomski rezultati Slovenije zadnjih godina oslanjaju prvenstveno na konjukturu na glavnom europskom tržištu i vanjskoj potražnji, a manje na domaću potrošnju i da je razdoblje konjukture vlada trebala bolje iskoristiti za strukturne reforme te privlačenje stranih investicija  promjenama zakonodavstva i poslovnog okoliša.

02. svibanj 2024 23:46