Korona i biznis
08. siječanj 2019.

Ekonomski institut gasi legendarnu ‘Plavu knjigu‘ nakon gotovo tri desetljeća

Časopis Privredna kretanja i ekonomska politika, takozvana Plava knjiga koju izdaje Ekonomski institut u Zagrebu prestaje s izlaženjem, nakon gotovo 28 godina.

- U 2019. godini Ekonomski institut, Zagreb prestaje s objavljivanjem časopisa Privredna kretanja i ekonomska politika. Stoga više NE ZAPRIMAMO nove radove – stoji na stranicama Instituta.

Glavna urednica časopisa, Andrea Mervar jučer je obavijestila članove uredništva o ovoj odluci.

- Prihvaćanjem Programa rada EIZ-a za 2019. godinu od strane Znanstvenog, a potom i Upravnog vijeća EIZ-a prihvaćen je i prijedlog ravnateljice o prestanku izdavanja časopisa Privredna kretanja i ekonomska politika. Kako bi se objavili radovi koji su odavno zaprimljeni i koji su već prošli značajan dio, objavljen će biti još jedan broj časopisa – kazala je Mervar.

Kako bi dobili jasniju sliku zašto se gasi časopis Privredna kretanja i ekonomska politika, kontaktirali smo Ravnateljicu EIZG-a Marušku Vizek, ali do objave ovog teksta još uvijek nismo dobili odgovor.

>>>Maruška Vizek: Definitivno nismo kao Afrika, ali nismo ni napredna digitalizacijska zemlja

Svoje mišljene je pak dao Ivo Bićanić, redoviti profesor u mirovini koji je i sam bio član uredništva ovog časopisa. Bičanić smatra kako je ova odluka brzopleta i nepromišljena, te da je ovakva situacija loša i za izdavača EIZG, ali i za stručnu i akademsku zajednicu.

- ‘Plava knjiga‘ je za EIZG bio značajna pozitivna eksternalija koja je razvijala kompetencije istraživača i značajno povećala ugled izdavača EIZG-a. Šire gledano proizvodila je regionalno javno dobro i svojom razinom postavljala kriterije za izlaženje drugih takvih časopisa u regiji i dala je mjesto mogućeg objavljivanja prvorazrednih članaka o Hrvatskoj koji ‘velikim‘ časopisima nisu zanimljivi. Osim toga čuvala je i razvijala jezik koji će biti ukidanjem Plave knjige osiromašen jer se više neće moći pisati i čitati prvorazredni ekonomski članci na hrvatskom – zaključuje Bičanić.