Aktualno
StoryEditor

Energetska prekretnica: Novi fuzijski reaktor proizveo plazmu, ubrzo komercijalna uporaba

07. Svibanj 2017.

Najnoviji fuzijski reaktor odmah nakon što je prvi put pušten u rad stvorio je prvu plazmu, što znači da je u stanju u svojoj jezgri uspješno generirati rastaljenu masu plazme nabijenu električnim plinom, piše portal Futurism.

Reaktor ST40 izgradila je tvrtka Tokamak Energy, jedna od vodećih privatnih energetskih tvrtki u svijetu koje se bave fuzijom. Tvrtka je osnovana 2009. godine s izričitim ciljem projektiranja i razvoja malih fuzijskih reaktora koje žele implementirati u energetsku mrežu do 2030. Sada kada je ST40 pušten u pogon, tvrtka će naručiti i instalirati kompletan set magnetskih zavojnica koje su potrebne da bi se postigla fuzija. ST40 trebao bi do jeseni ove godine stvoriti plazmu čija je temperatura jednaka onoj u središtu Sunca, a iznosi 15 milijuna stupnjeva Celzijevih.

>>>VIDEO: Energija vjetra pokreće 100 posto nizozemskih vlakova

Do 2018. ST40 proizvest će plazmu temperature od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih, što je rekordna temperatura koju je stvorio reaktor u vlasništvu privatne tvrtke. Ta temperaturna granica ima veliku važnost jer označava minimalno potrebnu temperaturu za induciranje kontrolirane fuzijske reakcije. Ako ST40 u tome uspije, dokazat će da njegov inovativan dizajn može proizvesti komercijalno održivu energiju fuzije.

- Danas je važan dan za razvoj energije fuzije u Velikoj Britaniji i svijetu. Otkrivamo prvi fuzijski uređaj u svijetu koji je projektiran, izgrađen i pušten u pogon kao privatni projekt. Ovaj projekt će omogućiti stvaranje energije fuzije kroz par godina, a ne desetljeća, rekao je David Kingham, izvršni direktor Tokamak Energy.

>>>Potvrđena je sposobnost njemačkog reaktora da kontrolira nuklearnu fuziju

Nuklearna fuzija potencijalno predstavlja revolucionaran izvor energije. Taj isti proces stvara se u zvijezdama poput Sunca, a može proizvesti neograničene zalihe čiste energije bez otpada i značajnije emisije ugljičnog dioksida. Za razliku od procesa nuklearne fisije kakvu proizvode današnji nuklearni reaktori, kod kojeg se atomi cijepaju, za nuklearnu fuziju potrebni su sol i voda, te uključuje spajanje atoma. Primarni otpad takvog procesa je helij. Uzevši u obzir te činjenice, očigledno je zašto znanstvenici rade na pokušaju da to postignu na Zemlji, što je do sada bio nedostižan cilj.

https://www.instagram.com/p/BToIKX8BiXy/

Putovanje ka stvaranju energije fuzije na koje su se uputili stručnjaci Tokamak Energy planirano je u kratkom roku i kreće se velikom brzinom jer je tvrtka već sad na pola puta do isporuke energije fuzije. Njihovi krajnji ciljevi obuhvaćaju proizvodnju električne energije pomoću ST40 do 2025., te proizvodnju komercijalno iskoristive energije do 2030.

- I dalje su nam potrebna znatna ulaganja, suradnje s akademskom i industrijskom zajednicom, predanim i kreativnim inženjerima i znanstvenicima, te izvrstan opskrbni lanac. Naš pristup i dalje uključuje niz inženjerskih izazova i podizanja dodatnih ulaganja kako bi napravili prekretnicu.

02. svibanj 2024 17:29