Aktualno
StoryEditor

Ericsson najavio otpis 1,4 milijarde eura imovine

16. Siječanj 2018.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson najavio je u utorak otpis imovine ukupne vrijednosti 14,2 milijarde švedskih kruna (1,4 milijarde eura) u digitalnom i poslovanju s medijima.

Otpis je očekivan, a bit će knjižen u rezultatima za četvrto tromjesečje 2017. godine. Najvećim se dijelom odnosi na nematerijalnu imovinu povezanu s "ulaganjima od prije 10 godina ili čak više i od ograničene je važnosti za Ericssonovo poslovanje u predstojećem razdoblju", navodi se u priopćenju.

>>>Ericsson predviđa milijardu korisnika 5G 2023. godine

U Ericssonu napominju i da najavljeni otpis neće utjecati na novčani tok. Ericssson pokušava prodati odjel digitalnih usluga i poslovanje s medijima, na koje otpada najveći dio otpisane imovine a uključuju pružanje usluga televizijskim kanalima, telekomunikacijskim operaterima i kreatorima sadržaja, kao i proizvodnju opreme za računarstvo u oblaku i za umrežavanje uređaja. Time bi im se otvorio prostor za fokusiranje na temeljno poslovanje s mrežnom infrastrukturom.

Iz Ericssona su najavili i milijardu kruna negotovinskog poreznog troška vezano za izmjene poreznog sustava u SAD-u i sniženje stope poreza na dobit u ovom mjesecu s 35 na 21 posto.

>>>Gordana Kovačević: Ravnopravnost je svijest i način života i rada

Švedska je tvrtka svojedobno bila globalni lider u segmentu mrežne opreme da bi u međuvremenu dobila žestoku konkurenciju u kompanijama poput finske Nokije i kineskog Huaweija. Glavobolju im zadaje i smanjeno ulaganje vlada širom svijeta u mrežnu infrastrukturu.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju Ericsson je poslovao s neto gubitkom od 4,4 milijarde kruna a ponovo su zabilježili i operativni gubitak, četvrto tromjesečje zaredom, zbog niza nepovoljnih faktora, uključujući više troškove razvoja i hardvera. Godišnje poslovno izvješće bit će objavljeno krajem siječnja.

26. travanj 2024 04:11