Aktualno
StoryEditor

ESA osvojila 9.5 posto veći proračun za 2017.

21. Siječanj 2017.

Uvid u proračun Europske svemirske agencije za 2017. godinu otkriva rast od 9.5 posto u odnosu na prijašnju godinu. Najizdašnija količina novca je usmjerena na navigaciju, tehnološku podršku i "svjesnost o situaciji u svemiru".

Objavljen 16. siječnja, proračun predviđa dodatnih 400 milijuna eura za ExoMars, program istraživanja Marsa u kojem Europa već dugo uspješno surađuje s Rusijom.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3j0Zfwdcfwo[/embed]

Budžet za navigaciju je porastao za upečatljivih 65,8 posto nakon što je Europska komisija zadržala usluge ESA-e u upravljanju sustavom Galileo. Povećan je proračun za "svjesnost o svemiru", odnosno procjenu opasnosti od objekta u blizini Zemlje (17 posto) i program "tehnološke podrške" (15 posto).

Europska unija će ESA-i koju podržavaju 22 nacije u 2017. platiti gotovo 1,7 milijardu eura za održavanje i upravljanje navigacijskim sustavom Galileo i sustavom za promatranja Zemlje (Kopernik).

Lideri Francuska i Njemačka

Članice ESA-e za svemir ove godine odvajaju ukupno 3.78 milijardi eura, predvođeni Francuskom i Njemačkom koje svaka pokrivaju 22.7 totalnog proračuna. Na trećem mjestu je Italija, glavni financijer Vega-C serije raketa koje razvija agencija i vodeći europski investitor u ExoMars program s doprinosom od 14.6 posto u budžetu, navodi spaceintelreport.

Šefčovič: Poduzetnici, zamislite što sve možete učiniti s Galileom – ne čekajte, inovirajte!

Na iznenađenje mnogih, Ujedinjeno Kraljevstvo je na ministarskom sastanku u studenom također podržalo ESA-u. Glavni direktor agencije, Jan Woerner, kaže da je Brexit ima malen do nikakav utjecaj na britansko sudjelovanje u projektu.

Brojne članice ESA-e investicije u svemir nalaze privlačnima, one su u dolazećim godinama obećale ukupno 10,3 milijarde eura za različite portfelje. "Ja se nikad ne bih usudio predvidjeti 10,3 milijarde. Moje najbolje nagađanje prije konferencije (o proračunu) bilo je na oko 8 milijardi eura", veli Woerner.

26. travanj 2024 22:31