Aktualno
StoryEditor

Etična banka: Očekujemo intenzivniju suradnju ‘neobjektivnog HNB-a‘

19. Svibanj 2017.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Hrvatske narodne banke vezano uz rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanjem licence za pokretanje prve hrvatske etične banke, iz Zadruge za etično financiranje stiže reakcija na ocjenu dokumentacije od strane HNB-a, koja je po svemu sudeći - vrlo neobjektivna. Ovakvom ocjenom Hrvatskoj je ujedno otežan put priključivanja klubu većine članica EU-a, koje već imaju svoje etične banke.

>>>Jeras: Etična banka će u Hrvatskoj početi s radom i bez službene licence HNB-a

Proces licenciranja kreditne institucije vrlo je dugotrajan i zahtjevan proces koji podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju u kojoj nadležna institucija - Hrvatska narodna banka - nakon pregleda dostavljene dokumentacije podnosi zahtjeve za dopunama i ispravcima, što je i bio slučaj do prije nekoliko dana. Tako je i nakon predaje originalnog zahtjeva uz kompletnu dokumentaciju u listopadu 2016. g. HNB zatražio dopunu dokumentacije koju je Zadruga za etično financiranje dostavila u veljači 2017. godine, dok istovremeno niti u jednom trenutku nije upozorio da postoje propusti u dokumentaciji.

Stoga su u Zadruzi za etično financiranje s iznenađenjem dočekali rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanjem licence i to dva tjedna prije dogovorenog roka za dostavljanje dokaza o prikupljenom temeljnom kapitalu. Osim što je rješenje stiglo prijevremeno, u Zadruzi se ne slažu s ocjenom dijelova dokumentacije na temelju kojih je odbijen zahtjev za licencom.

- Sve točke koje se spominju kao problematične u odluci HNB-a, bile bi razjašnjene i, ukoliko je potrebno, ispravljene da je prije donošenja konačne odluke HNB na bilo koji način obavijestio Zadrugu da neki od elemenata ne zadovoljavaju regulatorne zahtjeve. HNB u svom priopćenju navodi mogućnost podnošenja novog zahtjeva te je stoga Zadruga već poduzela korake koji su potrebni da se proces licenciranja nastavi i u najkraćem mogućem roku uspješno dovrši, nakon čega bi  prva etična banka u Hrvatskoj mogla započeti s radom, izjavio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje.

Točke rješenja o odbijanju zahtjeva

U Zadruzi za etično financiranje osobito su se osvrnuli na sljedeće točke rješenja o odbijanju zahtjeva: Uprava i Nadzorni odbor - Osobe predložene za predsjednicu i člana uprave Etične banke ne ispunjavaju uvjete iz članka 40., odnosno iz članka 38. Zakona o kreditnim institucijama, a osobe predložene za članove Nadzornog odbora banke ne ispunjavaju uvjete iz članka 45. istog zakona.

Navedeni članci odnose se na prikupljanje dokumentacije poput preslika osobne iskaznice ili potvrde o nekažnjavanju te ne govore o kompetentnosti navedenih osoba. Članovi Upravnog odbora Etične banke kumulativno imaju pedeset godina bankarskog iskustva na rukovodećim pozicijama te redovitu edukaciju s Europskom federacijom etičnih banaka te su među najkompetentnijim kadrovima u Hrvatskoj za upravljanje ebankom. Nadalje, članovi Nadzornog odbora su osobe koje imaju razne rukovodeće pozicije u svojoj karijeri. Među njima je i bivši potpredsjednik Vlade Kraljevine Belgije, ministar održivog razvoja u vladi Flandrije, počasni član parlamenta Kraljevine Belgije, tajnik Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka, kao i bivši predsjednik etične banke u Poljskoj.

Temeljni kapital

Zadruga za etično financiranje kao osnivač Etične banke nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je osnovni uvjet za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije prema članku 65. Zakona o kreditnim institucijama.

Rok za dostavljanje dokaza o prikupljenom temeljnom kapitalu bio je 31. svibnja 2017., tj. Hrvatska narodna banka je rješenje o odbijanju zahtjeva donijela dva tjedna prije zadanog roka. Sve trenutne aktivnosti Zadruge bile su usmjerene na prikupljanje temeljnog kapitala te bi do 31. svibnja kapital bio prikupljen u punom iznosu.

Povrat uloga

S obzirom da Pravila Zadruge za etično financiranje propisuju da se uplaćeni ulog vraća članu Zadruge nakon prestanka članstva, ne može se realno očekivati da će zadruga kao jedini dioničar moći osigurati stabilno i dugoročno poslovanje banke u skladu s propisima.

Prema Pravilima Zadruge za etično financiranje, Zadruga ima mogućnosti povrata uloga na zahtjev člana unutar dvije godine pa nije realno očekivati da će povrati uloga utjecati na dugoročnu stabilnost poslovanja banke i Zadruge.

Statut ebanke

Odredbe Statuta Etične banke su u suprotnosti s odredbama Zakona o kreditnim institucijama. Statut Etične banke određuje, naime, da se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, što je protivno odredbi članka 20. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama

Navedene točke Statuta ebanke d.d. postoje i u statutu jedne od tri vodećih hrvatskih banaka, stoga u Zadruzi smatraju da bi se zakon jednako trebao primjenjivati na sve, a ne interpretirati prema arbitrarnoj ocjeni Hrvatske narodne banke.

Etične banke nisu novost u Europi niti u svijetu. Europska federacija etičnih banaka danas broji 26 članica iz 14 zemalja poput Italije, Belgije, Poljske, Francuske, Španjolske, Danske i Švedske; dok je Zadruga za etično financiranje hrvatski predstavnik koji se od ove godine planira uključiti i u rad predsjedništva Federacije. Vrijednost hrvatskog modela etičnog bankarstva razvijenog u Zadruzi za etično financiranje prepoznata je i globalno – trenutno se u Sloveniji, Portugalu, Bugarskoj i Finskoj pokreću zadruge po uzoru na Hrvatsku, dok su interes za njihov model pokazale i međunarodne organizacije koje se bave inovativnim bankarstvom.

- Mi imamo svjetski relevantan bankarski model i izrađujemo tehnološki najnapredniju bankarsku platformu. Ona će sigurno uspjeti i zaživjeti na ovaj ili onaj način, tako da neometano nastavljamo dalje. Pozivamo sve one koji žele imati prvu hrvatsku etičnu banku da nam se pridruže i da zajedno pokažemo da ovaj model financiranja predstavlja budućnost koja dolazi, poručili su iz Zadruge za etično financiranje.

03. svibanj 2024 10:39