Aktualno
StoryEditor

EU: Proizvođači poljoprivredne mehanizacije očekuju oporavak u 2017.

16. Svibanj 2017.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u Europi trebala bi se oporaviti ove godine zahvaljujući pojačanoj potražnji u Njemačkoj i u sektorima maslinarstva i vinarstva, koji su nadoknadili slabosti u Francuskoj, objavilo je europsko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije (CEMA).

Proizvođači, uključujući američke divove Deere & Co. i AGCO, bilježe u svibnju najvišu razinu narudžbi iz Europske unije od sezone 2012/2013. Poslovno povjerenje u europskom sektoru također je na najvišoj razini u pet godina, pokazuje mjesečno istraživanje udruženja CEMA. Dobavljači dijelova zabilježili su zamjetno solidnu razinu narudžbi, što se obično smatra prvim vjesnikom rasta aktivnosti, izjavio je za Reuters glavni tajnik CEMA-e Ulrich Adam.

- Razine narudžbi povišene su a to obično u nadolazećim mjesecima bude pretočeno u veću prodaju, objašnjava Adam.

Iako je potražnja u prvom tromjesečju ponovo bila anemična a prodaja traktora smanjena je 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ti su rezultati još uvijek bolji od prošlogodišnjih koji pokazuju 6,7-postotni pad, napominju iz CEMA-e.

Prodaja u Europi

Francuska je pak "velika nepoznanica", napominje glavni tajnik udruženja. Ta je zemlja najveći poljoprivredni proizvođač u EU ali je prošle godine zabilježila najslabiji urod žitarica u trideset godina, što je - uz nepovoljne cijene na tržištu - umanjilo kapacitete poljoprivrednika za ulaganja u novu mehanizaciju. Stoga je prodaja poljoprivrednih strojeva u Francuskoj prošle godine pala osam posto a u CEMA-i očekuju sličan pad i u prvoj polovici ove godine.

Ukupna je prodaja poljoprivrednih strojeva u Europi u prošloj godini pala oko četiri posto, na 24,6 milijardi eura, pokazuju privremene procjene CEMA-e. Tržište Sjeverne Amerike također je pokazalo slabosti s obzirom da su niske cijene žitarica nagrizle kupovnu moć poljoprivrednika.

Potražnja u Njemačkoj, najvećem tržištu poljoprivredne mehanizacije u EU nakon Francuske, oporavlja se a u CEMA-i ove godine također očekuju porast prodaje u Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Pritom rast u sektorima maslinarstva i vinarstva podupire potražnju za manjim traktorima dok veliki proizvođači ulažu u velike traktore, ističe Adam.

Slabija potražnja za traktorima srednje veličine odražava pak slabo okruženje za proizvođače u toj kategoriji. Dok je potražnja u Europi i Sjevernoj Americi slaba tržišta u razvoju bilježe osjetno bolje rezultate.

Tako u kompaniji Deere & Co očekuju da će ove godine povećati prodaju poljoprivredne opreme i strojeva nakon dvogodišnjeg razdoblja slabih rezultata, dijelom zahvaljujući poboljšanim gospodarskim uvjetima u Brazilu i Argentini.

19. svibanj 2024 12:12