Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Blagi porast stope štednje kućanstava u eurozoni u prvom tromjesečju

07. Srpanj 2017.

Stopa štednje kućanstava u eurozoni ponovo je porasla u prvom tromjesečju, nakon blagog pada na kraju prošle godine, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.

U razdoblju od siječnja do ožujka sezonski prilagođena stopa štednje kućanstava u eurozoni porasla je na 12,3 posto, s 12,1 posto koliko je prema revidiranim procjenama europskog statističkog ureda iznosila u zadnjem tromjesečju 2016. godine.

>>>Potrošnja u EU: Od Hrvatske skromnija jedino Bugarska

Time je ponovo dosegnula razinu koju je bilježila u trećem prošlogodišnjem tromjesečju i na početku prošle godine, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni u četvrtak.

Na početku ove godine ponovo je porasla i sezonski prilagođena stopa ulaganja kućanstava u zoni primjene zajedničke europske valute, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2012. godine, od 8,9 posto.

Eurostat je ujedno revidirao procjenu njezine vrijednosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, s 8,5 na 8,6 posto.

>>>Potrošnja porasla 33. mjesec zaredom, za 3,5 posto

Bruto prilagođeni raspoloživi dohodak nominalno je u razdoblju od siječnja do ožujka porastao 0,8 posto, najsnažnije u gotovo devet godina, pokazuju podaci Eurostata.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećan je 0,6 posto.

Rast stvarne konačne potrošnje blago je pak usporio početkom ove godine, na 0,6 posto, s 0,8 posto koliko je stopa njezina rasta iznosila u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju.

30. travanj 2024 18:34