• Pratite nas na:
04. svibanj 2019.

Filmske koprodukcije: I dalje prodajemo samo prirodne ljepote, vrhnje pobiru Česi i Mađari 

Očekuje se da će ova godina biti rekordna po broju filmova i TV serija koji će biti snimani na hrvatskim prirodnim lokacijama. No studijski dio posla odrađuje se u filmskim studijima kakvih u Hrvatskoj nema

Hrvatska je posljednjih godina zaista postala plodno tlo za snimanje filmova, a u HAVC-u očekuju da će 2019. biti rekordna i po potrošnji i po broju dana snimanja. Jedan od razloga za njihov optimizam svakako je ‘The Hitman‘s Wife‘s Bodyguard‘, akcijska komedija sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi, koja se posljednjih tjedana snima u Rovinju i Zagrebu. Snimanje će trajati do kraja svibnja, a na produkciji filma, prema podacima koproducenta zagrebačke MP filmske produkcije, radi više od dvije stotine filmskih djelatnika te više od sedam stotina statista.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Crazy woman, walking down the street... ???#hitmansbodyguard2 #soniaisback #soniaestaderegreso ? @samanthalopezs

Objavu dijeli Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

‘Plodne godine‘ za hrvatsku koprodukciju

Intenziviranje Hrvatske kao odredišta za snimanje filmova upravo je koprodukcijskim kućama donijelo ‘plodne godine‘. Tako je MP filmska produkcija u 2017. skočila na 57 milijuna kuna prihoda, dok je vodeća hrvatska producentska kuća, Pakt Media, koja je bila koproducent na gotovo svim holivudskim spektaklima snimanima u Hrvatskoj, u 2017. imala gotovo 104 milijuna kuna prihoda. U oba slučaja gotovo sav prihod tretira se kao prihod od izvoza. Prošla je godina, za koju podaci o poslovanju koproducenata još nisu poznati, po broju snimanih filmova bila još bolja, a ova će, očito, nadmašiti i prošlu.

https://www.youtube.com/watch?v=6QfZYX4gaLA

Hrvatskoj filmskoj renesansi prethodilo je prihvaćanje Programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) od 2012. provodi u suradnji s Ministarstvom kulture. U sklopu tog programa tijekom šest godina snimano je ukupno 58 projekata koji su ostvarili lokalnu potrošnju iznad 682 milijuna kuna. Na tim projektima radilo je, zaključno s podacima do kraja 2018., 6923 djelatnika i 22.633 statista, a u Hrvatskoj se snimalo 1395 dana.

https://www.youtube.com/watch?v=bXrXwSL_FH0

Pakt Media radila je na filmovima kao što su ‘Zvjezdani ratovi‘, nastavak hit-mjuzikla ‘Mamma Mia‘ i ‘Robin Hood‘, kao i na ‘The Master Butcher‘s Singing Clubu‘, prvom stranom filmu koji je iskoristio mjere poticaja za snimanje u područjima od posebne državne skrbi.

Ne nudimo cjelovit paket

Osim priljeva stranog kapitala u lokalnu zajednicu i zapošljavanja hrvatskih filmskih djelatnika, povratak holivudskih i televizijskih produkcija u Hrvatsku mnogo je učinio i za razvoj sve popularnijeg filmskog turizma. Lokacije na kojima nastaju hit-serije i filmovi tradicionalno privlače velik broj njihovih obožavatelja, kao i onih koji su se Dubrovnikom ili Visom oduševili ugledavši ih na kinoplatnu ili televizijskom ekranu.

S druge strane, propast nekadašnjeg ‘hrvatskog Hollywooda‘, odnosno Jadran filma, imala je za posljedicu to da je većina međunarodnih produkcija koja je snimana na hrvatskim prirodnim lokacijama studijski dio posla morala obavljati u nekoj drugoj zemlji, najčešće u Mađarskoj ili Češkoj. Mađarska sustav poticaja provodi još od 2004., a može se pohvaliti i vrhunskim filmskim studijima u kojima, zbog toga što je snimanje mnogo jeftinije nego u Los Angelesu ili Londonu, nastaju najveći filmski projekti.