24. prosinac 2016.

Finska počinje s isplatom temeljnog dohotka za nezaposlene

Finska će s početkom 2017. godine uvesti temeljni dohodak za dvije tisuće nezaposlenih. Svaki će od njih svakog mjeseca dobiti iznos od 560 eura u trajanju od dvije godine, a lideri se nadaju da će potez popraviti kvalitetu života, umanjiti nezaposlenost i stvoriti nova radna mjesta.

Navedeni dohodak je bezuvjetan, pa sudionici u pilot programu neće morati dokazivati da traže posao, a novac će dobiti neovisno o tome imaju li druge izvore prihoda.

Dvije tisuće nasumično odabranih sudionika u eksperimentu nema pravo odbiti novac i on će im se automatski isplaćivati svakog mjeseca.

Finska vlada će tijekom dugo očekivanog eksperimenta u društvenom inženjeringu provesti niz istraživanja čija je svrha procijeniti ili utvrditi na koji način temeljni dohodak utječe na pojedince i obitelji. Vjeruje se da značajan broj nezaposlenih ne traži posao jer time gubi naknade koje su često izdašnije od slabo plaćenih radnih mjesta.

>>>I Kanada priprema eksperiment s bezuvjetnim temeljnim dohotkom

- Vlada predlaže implementaciju eksperimenta s temeljnim prihodom. On će se provesti u 2017. i 2018. godini i njegov je cilj pokazati može li se temeljni dohodak iskoristiti za reformu sustava socijalne skrbi na način da se uklone zamke povezane sa smanjenom motivacijom za traženje zaposlenja. Primarni cilj eksperimenta je promoviranje zapošljavanja. Eksperiment, uključujući naknadna istraživanja, želi utvrditi promiče li temeljni dohodak zapošljavanje, - piše u priopćenju finskog ministarstva socijalne skrbi i zdravlja koje prenosi Independent.

Dvije tisuće nasumično odabranih sudionika u eksperimentu nema pravo odbiti novac i on će im se automatski isplaćivati svakog mjeseca. Ukoliko se pilot program pokaže uspješnim vlada će proširiti njegove razmjere.

>>>Švicarska: Oglas za bezuvjetni temeljni dohodak oborio Guinnessov rekord