Aktualno
StoryEditor

Fogec na predstavljanju Bijele knjige: Problem je još uvijek u mentalitetu Hrvata

20. Studeni 2017.

U prostorijama zagrebačkog muzeja Mimara, Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj organiziralo je predstavljanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj. Uz domaćina Mladen Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj posebni gosti na skupu bili su guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić te potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić.

Predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska i predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec u svom uvodnom izlaganju izrazio je zadovoljstvo zbog izdavanja već petog izdanja Bijele knjige te sve većeg zanimanja za nju. Na početku je naglasio kako je potrebno mijenjati mentalitet u Hrvatskoj kako bi se privuklo više stranih ulagača.

- Možemo reći da je trend što se tiče stranih ulagača pozitivan, no na žalost problem je još uvijek u mentalitetu u Hrvata. Protiv smo golfa na Srđu, protiv smo Peruče, protiv smo asfaltnih baza – to je žalosno. Pozitivno bih istaknuo što je Vlada krenula u poreznom zakonu prema našim reformama. Napomenuo bih kako se ne trebamo zamarati turizmom, iako on čini deset posto BDP-a, kao grana gospodarstva on je varijabilan. Trendovi se vrlo lako i brzo mogu mijenjati, istaknuo je Fogec.

Dalić: Smanjivanje tereta poduzetnicima glavni je cilj Vlade

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić u svom izlaganju naglasila je kako se nada kako će Hrvatska uspjeti riješiti probleme s kojima se susreću strani investitori jer na kraju su i oni ti koji pridonose našem gospodarstvu te isplaćuju plaće.

>>>Dalić: Vlada za svoje postupke oko Agrokora ima čvrste argumente

- Očekivanja stranih investitora su veća jer se od njih očekuje da prenesu znanje kako bi ekonomija izgledala efikasnije i brže. Napori za povoljnije okruženje su veliki. Smanjivanje tereta poduzetnicima glavni je cilj Vlade. Nismo to mogli učiniti kao izdvojenu smjernicu Vlade, već to pokušavamo realizirati na razne načine. Jedan od instrumenata je refrormni program. Radimo na izgradnji sustava. Bio bi to međunarodni portal za sve zainteresirane, kazala je ministrica koja je svjesna kako provedba plana treba biti brža u smislu smanjivanja administracije te obećala kako će reformni program do kraja godine biti 70 posto gotov.

- Potrebna je reforma državne službe i pravosuđa koje, među ostalima, smatram kao jednu od bitnijih, zaključila je.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3JLe5cjziOc[/embed]

Vujčić:  Investicije pale s 27 na 19 posto

Guverner HNB- a, Boris Vujčić rekao je kako Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama ne zaostaje, no ima najsporiji rast usporedno na prethodni period. Kao glavni razlog tome naveo je ljudski kapital, mali broj poduzeća te slaba produktivnost.

- Do početka krize rasle su plaće, a ne produktivnost, ulaskom u EU došlo je do promjena. Izvoz robe i dalje je slabiji nego s usporednim zemljama za razliku od izvoza. Poduzeća koja izvoze imaju superiornije značajke u odnosu na neizvoznike. Investicije i inozemni izvoz su slabiji nego prije krize, ali se oporavljaju, kazao je Vujčić.

U Hrvatskoj 15,2 posto zaposlenih u FDI tvrtkama

Na kraju se okupljenima obratio glavni urednik Bijele knjige Hrvoje Stojić koji je istaknuo kako je u Hrvatskoj 15,2 posto zaposlenih u FDI tvrtkama, a trend i dalje raste. Negativno je što Hrvatska još uvijek zaostaje, no Stojić smatra kako ima prostora za poboljšanje.

>>>HNB: Izravna strana ulaganja u Hrvatsku u prvom su kvartalu iznosila 427 milijuna eura

- Najveće FDI investicije čine manje od polovice svih FDI tokova. Telekom s dominantnom pozicijom u fiksnim i mobilnim mrežama, najveće banke koje zajedno drže 55 posto bankovnog tržišta i naftna kompanija INA. Financijska industrija akumulirala je najveći iznos FDI investicija do 2016. godine – čak 9,5 milijardi eura i glavni je čimbenik razvoja maloprodajnih lanaca i niza trgovačkih centara diljem Hrvatske. Iskoristili smo komparativnu prednost za privlačenje FDI tokova te povećanje izvoza. Kako bi nastavili konkurentnost, moramo se nastaviti kretati, zaključio je Stojić.

Prisutnim uzvanicima obratio se i savjetnik za gospodarstvo predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, Marko Jurčić, a uz predstavnike vodećih investitora, skup je privukao uzvanike i predstavnike iz hrvatskih ministarstava, državnih agencija, diplomatskog zbora i vodeće poslovne ljude.

26. travanj 2024 22:00