Aktualno
StoryEditor

GE najavio pametnu rasvjetu koja priča i sluša glasovne upute

07. Siječanj 2018.

General Electric objavio je mali uvid u svoja dva noviteta linije pametnih rasvjetnih proizvoda C by GE koji bi trebali doći u prodaju krajem ove godine, javlja The Verge. Iako je riječ o stropnom svjetlu i prekidaču za svjetlo, što zvuči kao poprilično bazičan proizvod bez prevelike potrebe za posebnom najavom skoro godinu dana unaprijed, oba proizvoda dolaze s jednom ne tako običnom značajkom – mogućnošću kontrole pomoću Alexe i Google Assistanta.

>>>VIDEO: Znanstvenici MIT-a stvorili biljku koja svijetli

Stropno svjetlo zapravo je veliki disk sa zvučnikom u sredini, a trebalo bi služiti kao primarni izvor svjetla u prostoriji. Uređaj podržava glasovne kontrole i povratne informacije tako da korisnici mogu razgovarati s uređajem i na taj način kontrolirati pametne kućanske uređaje, te dobiti odgovor od svog pametnog pomoćnika. Osim toga, iz GE ističu da će uređaj moći i reproducirati glazbu.

Prekidač za svjetlo podržava iste značajke, a osim pametnih uređaja služi i za upravljanje standardnim, ‘ne-pametnim‘, žaruljama koje su s njim povezane. Također ima i ugrađene senzore za praćenje temperature, vlage i pokreta.

>>>VIDEO: Nvidia predstavila najsnažniji grafički čip ikada

I prekidač i stropno svjetlo imaju ugrađena čvorišta pomoću kojih mogu kontrolirati druga svjetla iz C by GE linije, a General Electric planira svojim pametnim svjetlima dodati HomeKit podršku koja bi trebala stići u roku od nekoliko sljedećih mjeseci.

Linija se temelji na skupim žaruljama povezanim Bluetoothom koje korisnicima ne pružaju puno opcija, a svatko tko želi svoju liniju proširiti novim značajkama za to će morati izdvojiti dosta novca.

22. travanj 2024 08:09