Aktualno
StoryEditor

George Soros u dubinskoj analizi slovenskog Engrotuša

25. Listopad 2017.

Fond Quantum Strategic, kojim upravlja svjetski poznati milijarder i investitor George Soros, ekskluzivno pregovara s vjerovnicima slovenske grupe Tuš o kupnji Engrotuša, javlja Poslovni dnevnik. Prema informacijama, skupina banaka koja drži više od polovice potraživanja, dopustila je Sorosu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u tijeku.

>>>Gorenje dogovorilo prekid suradnje s Panasonicom

Quantum Strategic Partners je privatna investicijska tvrtka koja od 2011. godine posluje isključivo novcem Sorosove obitelji. Njezin je najpoznatiji član George Soros, jedan od najznačajnijih svjetskih investitora, čija se imovina procjenjuje na nešto više od 25 milijardi dolara.

Soros je posljednjih nekoliko godina često na meti žestokih kritika, posebno od strane redova nove europske desnice jer njegova zaklada je u posljednjih 40 godina uložila oko 11 milijardi dolara u razne humanitarne i obrazovne projekte diljem svijeta. Fond Quantum Strategic Partners prošle godine uložio je više od 300 milijuna dolara u američki SolarCity proizvođača solarnih panela, kojeg je kasnije kupio Tesla Motors.

>>>Sud u Sarajevu odbacio dva zahtjeva Sberbank za preuzmanje imovine Agrokora u BiH

Konzorcij banaka vjerovnika vodi Nova Ljubljanska banke (NLB), a među najvećim vjerovnicima Engrotuša su i Abanka, SID banka, Gorenjska banka i Heta (loša banka bivše Hypo banke). U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko zainteresiranih ponuđača provelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude.

>>>Đuro Đaković ponovno produžio rok za upis novih dionica

U srpnju je objavljeno kako je u utrci za kupnju 300 milijuna eura vrijednih potraživanja prema Tušu ostao samo engleski financijski fond Annacap Financial Partners, specijaliziran za ulaganja u financijski sektor. Za kompaniju je ponudio oko 90 milijuna eura, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60% popusta, ali su neke banke odbile ponudu.

 

19. svibanj 2024 16:37