13. studeni 2018.

Goldman Sachs ‘prevario‘ je Maleziju - malezijski premijer

Investicijska banka Goldman Sachs „prevarila” je Maleziju u poslovanju s njezinim državnim fondom 1MDB koji je pod istragom zbog korupcije i pranja novca, izjavio je u utorak malezijski premijer Mahathir Mohamad.

SAD, Malezija i još najmanje četiri druge države istražuju kako su milijarde dolara nestale iz fonda 1MDB kojeg je osnovao bivši malezijski premijer Najib Razak.

Američki tužitelji podigli su početkom mjeseca kaznene prijave protiv dvojice bivših bankara Goldman Sachsa, a jedan od njih, Tim Leissner, izjasnio se krivim za pranje novca i kršenje zakona o korupciji u inozemstvu.

Goldman Sachs zaradio je oko 600 milijuna dolara u naknadama za svoj rad s fondom 1MDB, koji je uključivao tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, a kojima je prikupljeno ukupno 6,5 milijardi dolara.

>>> Goldman Sachs: Ukrao šefu stotine boca vina vrijednih 1,2 milijuna dolara

„Postoje dokazi da je Goldman Sachs napravio stvari koje nisu u redu. Očigledno su nas ljudi iz Goldman Sachsa prevarili”, rekao je Mahathir te dodao kako kontrola procedura banke „ne radi baš dobro”.

Glasnogovornik Goldman Sachsa u Hong Kongu odbio je komentirati te optužbe, a ta američka banka je u ponedjeljak porekla bilo kakve prijestupe.

Cijena dionice Goldman Sachsa pala je u ponedjeljak na Wall Streetu više od 7 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo dvije godine, nakon što je malezijski ministar financija Lim Guan Eng izjavio kako će Malezija tražiti od banke „povrat svih” naknada od rada s fondom 1MDB.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako su visoki dužnosnici fonda i njihovi suradnici između 2009. i 2014. godine pronevjerili 4,5 milijardi dolara iz 1MDB.

Bivši premijer Najib optužen je za korupciju u Maleziji u sklopu istrage u vezi 1MDB fonda. Tvrdi da nije kriv te je porekao bilo kakve prijestupe.

Malezijski financijer Low Taek Jho je također optužen od stane američkih tužitelja.