31. kolovoz 2019.

Goran Litvan: Tko je najveći lažni obećanović koji tvrdi ‘bit ćete zadovoljni‘

Kad liječnik kaže da će sve biti u redu, to je odmah znak za uzbunu. Nije rekao ‘zdravi ste‘, nego ‘bit će u redu‘. Dakle, bit će, znači da sad nije dobro. I odmah očekujete groznu dijagnozu.

Sličan refleks imam i kad me političari uvjeravaju da ću kao porezni obveznik i glasač biti zadovoljan, ugodno iznenađen i slično. Još čekam ‘ugodno iznenađenje‘ koje je za rujan najavio Milan Bandić u vezi s predsjedničkom kandidaturom.

Čekam i da se potvrdi mantra Andreja Plenkovića o ‘ministarskoj‘ poziciji Dubravke Šuice u novoj europskoj vladi. Prošlog tjedna nije otkrio koji će resor pripasti Hrvatskoj, nego je najavio da će se to znati za dva do tri tjedna i da će hrvatska javnost biti ‘jako zadovoljna‘. Dosad je Plenković svojim najavama o boljem sutra imao ‘50 posto šuta‘.

Prije godinu dana, nakon drvlja i kamenja na prijedlog poreznih promjena o tzv. direktorskim doprinosima rekao je da će se naći rješenje s kojim će poduzetnici biti zadovoljni. Zaista, direktorski doprinosi nisu zaživjeli onako kako su predloženi.

No početkom 2017., nakon objave da će se oporezivati studentske zarade veće od 15.000 kuna i burnih studentskih reakcija, Plenković je tvrdio da će se naći rješenje kojim će studenti biti zadovoljni. Nije pronađeno i studenti nisu zadovoljni. Ipak, titulu najvećeg lažnog obećanovića nosi – State Department.

Usred najveće frke u vezi s američkom zabranom Izraelu da nam proda svoje avione, iz Washingtona je stigla poruka: ‘Imamo plan, bit ćete zadovoljni‘…