Aktualno
StoryEditor

FOTO: Grad Karlovac kompleks bivše vojarne u Gornjem Mekušju pretvara u poslovnu zonu

19. Prosinac 2017.

Iako je od oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja prošlo već više od 22 godine, Grad Karlovac u duhu one drevne mudrosti ‘bolje ikad nego nikad‘ napokon privodi kraju pripremne aktivnosti za pretvaranje zapuštenog i miniranog kompleksa bivše vojarne isto tako bivše JNA u Gornjem Mekušju u novu poslovnu zonu. Nije da nije bilo ideja što s tim prostorom, no još je više bilo što stvarnih zapreka, što izgovora za nepoduzimanje, ali kako je vrlo dug posao razminiranja išao kraju, a Hrvatska vojska proglasila u svojim planovima taj prostor neperspektivnim, tako se iskristalizirala i ideja o stvaranju još jedne poslovne zone u prigradskom pojasu Karlovca.

Imovinsko-pravno pitanje, kaže dožupanica Martina Furdek Hajdin, riješeno je darovnicom Republike Hrvatske kojom je prostor bivše napuštene vojarne JNA predan u vlasništvo Gradu Karlovcu.

- Površina darovanog zemljišta bivše vojarne je 100 tisuća četvornih metara, od čega je dio rezerviran za buduću zaobilaznicu Karlovca, tako da je aktivno raspoloživo zemljište površine od devet hektara. Urbanistički plan uređenja usvojilo je Gradsko vijeće, a njime su predviđene građevinske čestice koje se mogu fleksibilno uskladiti s eventualnim potrebama zainteresiranih investitora, kaže Martina Furdek Hajdin, koja je do imenovanja dožupanicom bila pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca.

>>>Grad Karlovac i EI Hrvoje Požar dogovorili suradnju u sustavu javne energetike

Grad Karlovac ishodio je građevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukture, što podrazumijeva prometnicu unutar same poduzetničke zone i opskrbu energijom. To je, kaže Furdek Hajdin, bilo neophodno da bi se Grad mogao prijaviti na natječaj Ministarstva gospodarstva za sufinanciranje izgradnje poduzetničke infrastrukture.

U operativnom smislu, nakon što su srušeni objekti bivše vojarne, slijedi uklanjanje tako nastalog građevinskog otpada kako bi se omogućila izgradnja osnovne infrastrukture.

U financijskom segmentu projekta stvaranja zone Gornje Mekušje, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, za financiranje pripremnih aktivnosti formiranje gospodarske zone Grad Karlovac iz svog proračuna osigurao 1,5 milijuna kuna, a od Ministarstva gospodarstva očekuje se oko 7,5 milijuna kuna, što bi zajedno trebalo biti dostatno za opremanje građevinskih parcela koje bi uređene čekale dolazak investitora.

Još je početkom 2016. godine Gradsko vijeće bilo donijelo odluku o tome da cijenu zemljišta u toj zoni prati skala poticaja i olaškica vezanih za broj zaposlenih u budućim greeenfield investicijama izvedenima u zoni u Gornjem Mekušju.

26. travanj 2024 14:42