Aktualno
StoryEditor

Gref: Investicijska privlačnost Hrvatske će pasti bez dogovora Vlade i Agrokorovih kreditora

02. Lipanj 2017.

Predsjednik Uprave ruskog Sberbanka Herman Gref ocijenio je u petak da će investicijska klima u Hrvatskoj pasti ne postigne li se dogovor s hrvatskom vladom o kreditiranju Agrokora, izvijestila je ruska agencija Ria.

"Sberbank je obavio pregovore s Agrokorovim kreditorima, razgovori s hrvatskom vladom će se nastaviti i ne bude li pronađen kompromis investicijska privlačnost Hrvatske će pasti", rekao je Gref novinarima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

>>> Sberbank kategorički protiv nastavka kreditiranja Agrokora zbog ‘nepoštenih uvjeta’

"Pitanje što će se dogoditi a Agrokorom treba postaviti hrvatskoj vladi", kaže on te ocjenjuje da hrvatska vlada "provodi aktivnosti koje potkopavaju prava kreditora i dogovore s njima" i da je to pitanje o kojemu predstoje ozbiljni razgovori.

Ocjenjuje da "odluka hrvatske vlade o Agrokoru vrlo ozbiljno potkopava investicijsku klimu u Hrvatskoj" te da će, ne nađe li se kompromis s investitorima, to dugoročno negativno utjecati na sliku Hrvatske u očima investicijske zajednice.

Dug Agrokora prema ruskim bankama je oko 1,3 milijarde eura, što je više od trećine ukupnoga duga koncerna, a na Sberbank se odnosi jedna milijarda eura kredita, piše Ria.

>>> Plenković: Sve banke, domaće ili strane, dobrodošle su u osiguravanju likvidnosti Agrokora

Sberbank je u četvrtak izvijestio da nije spreman Agrokoru odobriti novo zaduženje, a VTB banka objavila je da dijeli takav stav.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Dubrovniku izjavio da izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak pregovara s brojnim bankama te kako će se uskoro naći rješenje za novu financijsku injekciju koncernu. Sve banke koje žele sudjelovati u tom procesu su dobrodošle", rekao je, dodavši da je zainteresiranih "jako puno".

U petak je u Sinju ključnim istaknuo postizanje dogovora oko nove likvidnosti za Agrokor.

"Sve banke, domaće ili strane, dobrodošle su sudjelovati u tom procesu, koji će omogućiti da se restrukturiranje kroz izvanrednu upravu učinkovito odvija kroz narednih godinu dana", zaključio je predsjednik Vlade.

26. travanj 2024 16:41