Aktualno
StoryEditor

HeidelbergCement povećao dobit zahvaljujući smanjenim troškovima

09. Studeni 2017.

Njemački proizvođač cementa i građevinskog materijala HeidelbergCement izvijestio je u srijedu da je povećao dobit u trećem tromjesečju zahvaljujući prijevremenom smanjenju troškova povezanom s preuzimanjem Italcementija.

Operativna dobit prije deprecijacije i amortizacije porasla je pet posto, na 1,06 milijardi eura. Neto dobit skočila je 42 posto, na 481 milijun eura.

>>>Otpis vrijednosti brendova osjetno spustio kvartalnu dobit Adecca

Njemački proizvođač cementa, agregata i betona preuzeo je Italcementi u akviziciji vrijednoj četiri milijarde dolara. U ožujku ove godine povisili su zacrtane uštede vezane za tu akviziciju uz obrazloženje da su prošle godine znatno brže ukidali radna mjesta no što su planirali.

U srijedu su naveli da su već smanjili troškove za 254 milijuna eura, nadmašivši time zacrtane uštede za ovu godinu od 175 milijuna eura. Smatraju također da bi već ove godine mogli srezati troškove u iznosu zacrtanom za 2018. godinu.

>>>Stagnacija prihoda i pad dobiti BMW-a u trećem tromjesječju

- U cjelini gledano, jasno je da će akvizicija Italcementija već u 2017. godini pozitivno utjecati na dobit po dionici, navodi se u izvješću.

Prihodi su u trećem tromjesečju na usporedivoj bazi porasli četiri posto, na 4,6 milijardi eura. HeidelbergCement je potvrdio procjene godišnjih poslovnih rezultata prema kojima očekuju umjereno povećanje prihoda, te rast OIBD-a za pet do deset ili više posto, kao i znatan rast dobiti prije jednokratnih stavki.

26. travanj 2024 20:08