Aktualno
StoryEditor

HNS: Ako padne Divjak pada i Vlada

16. Kolovoz 2017.

Imenovanje Jasminke Buljan Culej za šeficu Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme (ERS) točka je oko koje, navodno, premijer Andrej Plenković i HNS-ova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak imaju potpuno oprečna stajališta. No, to nije jedina točka prijepora. Jesu li ta stajališta toliko različita da se u pitanje dovodi koalicija HNS-a i HDZ-a, kombinatorika putem koje je Plenković osigurao većinu, pitanje je koje danas razmatra Večernji list. Drugim riječima, pada li Vlada, padne li plan kurikularne reforme ministrice Divjak?

Osim Buljan Culej, premijer Andrej Plenković morao je intervenirati i po pitanju šefice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijane Vican. Upravo je Vican odgovorna za proces provedbe natječaja za izbor Ekspertne skupine, pa je ministrica, nezadovoljna Culejovom, tražila njezinu smjenu.

>>>Ministrica Divjak: Nećemo obrazovanje koristiti u dnevno-političke svrhe

- Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve su ostalo špekulacije – rekao je Plenković.

Osim toga, upozorio je ministricu  kako “vidi da neki interni dokumenti cure po medijima” te Blaženki Divjak poručio  da pronađe osobu koja ih prosljeđuje medijima.

>>>Jasminka Buljan Culej šefica kurikularne reforme

Curenje informacija  ne odgovara niti ministrici, pa je odgovorila kako ona nije puštala takve dokumente u javnost. Lopticu je prebacila na Povjerenstvo:

– Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila – kazala je Divjak.

>>>Bernardić: HNS je ‘znao s kim tikve sadi’, ova vlada neće provesti kurikularnu reformu

Što se, pak, Vican tiče, ona je angažirala odvjetnika kako bi zaštitila svoja prava jer je, kaže, šokirana količinom neistina koje se pojavljuju u medijima o njoj i njezinim kolegicama.

U HNS-u smatraju kako, ako njihova ministrica izgubi poziciju, s Divjak pada i Vlada. Netko mora popustiti, a najvjerojatnije je kako će to biti baš Divjak, jer Vicanove se premijer, barem za sada, ne odriče.

25. travanj 2024 00:24