Aktualno
StoryEditor

HOK traži da se u ovršnom zakonu primanja obrtnika zaštite na isti način kao i plaće radnika

12. Srpanj 2017.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Vladi, klubovima zastupnika i Ministarstvu pravosuđa prijedloge amandmana na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona u kojima među ostalim traže da se primanja obrtnika zaštite jednako kao i plaće radnika, izvijestili su u srijedu iz HOK-a.

Iz HOK-a napominju kako bi se prihvaćanjem njihovih prijedloga obrtnicima konačno omogućio ravnopravan radni status, odnosno dovelo bi ih se u ravnopravan položaj s ostalim fizičkim osobama.

>>>Predsjednica: Ovršni zakon je ‘duboko nepravedan i neodrživ’

U prijedlozima amandmana HOK traži da sredstva potrebna za uzdržavanje obrtnika i njegove obitelji budu zaštićena na jednak način kao što su zaštićene plaće radnika.

Trenutno je zakonski omogućeno da se obrtnicima mogu ovršiti sva sredstva na računima (privatnim i poslovnim), čime se u pitanje dovodi egzistencija obrtnika i članova njegove obitelji, ističu iz HOK-a.

Usvajanjem amandmana koje je HOK uputio nadležnim institucijama osiguralo bi se da se od ovrhe izuzima dio dohotka koji obrtnik ostvaruje u visini dvije trećine prosječne neto plaće, odnosno jedne polovine kod ovrhe za zakonsko uzdržavanje te jedne četvrtine kod ovrhe za uzdržavanje djeteta.

>>>Plenković: Ovršni zakon je na dnevnom redu Vlade, rješavat ćemo ga na socijalno osjetljiv način

Kod ovrhe koju provodi FINA, HOK inzistira da se obveze obrtnika koje nisu vezane uz poslovanje, već je riječ o privatnim obvezama, ne mogu prisilno naplatiti s obrtnikova poslovnog računa.

Svrha je zaštititi poslovanje obrtnika kako ovrha zbog privatnih obveza ne bi prouzročila nemogućnost isplate plaće radnicima ili zatvaranje obrta, ističu iz HOK-a.

>>>Predsjednik HOK-a zatražio zabranu Ubera

Napominju i kako se kroz amandmane želi zaštititi nekretnina obrtnika nužna za stanovanje, odnosno propisati jednaka razinu zaštite, kao i za ostale fizičke osobe.

HOK traži i niže kazne za prekršaj koji se odnosi na propust dostave propisanih podataka za obrtnike te primjenu novih, povoljnijih odredbi u postupcima koji su već započeti.

26. travanj 2024 11:12