Korona i biznis
06. ožujak 2019.

Hrvat prodaje Sloveniji uplinjavanje organskog otpada, Hrvatska reciklira minimalno

Ivici Jakiću lakše je bilo doći u slovenski parlament, nego u Hrvatski sabor. Kao vlasnik tvrtke IJEX GmbH iz Austrije koja je distributer tvrtke EXOY Green Systems iz Švicarske, nedavno je u slovenskom parlamentu u okviru teme zbrinjavanja otpada predstavio najnoviju švicarsku tehologiju uplinjavanja svih vrsta organskog otpada, odnosno onih koji sadrže vodik. Postrojenje radi na način da se sav organski otpad nakon usitnjavanja transportira u rasplinjač bez prisustva kisika, u atmosferi podvrgne temperaturi od 1100-1250 stupnjeva Celzijevih i pretvori se u sintetski plin, koji preko generatora proizvodi električnu energiju. Kao dodatni proizvod daje toplinsku energiju za grijanje plastenika, industrijskih procesa, škola ili vrtića putem toplane. Odnosno iz 25 tona otpada dnevno godišnje proizvede 15.360 MWh električne energije, ovisno o materijalu koji se koristi uz toplinsku energiju.

[caption id="attachment_377347" align="aligncenter" width="750"] Ivica Jakić s kolegom Veljkom Karasom u slovenskom parlamentu[/caption]

U Hrvatskoj je dosad došao samo do Varaždina, gdje ga je predstavio prije godinu dana, ali postrojenje se nije zadržalo u Hrvatskoj, nego je trenutno u Italiji. Hrvatska reciklira samo 21 posto otpada, premda to može biti i unosan biznis.

- Iz postrojenja se može iz sintetskog plina izdvojiti čisti vodik i koristiti ga kao pogonsko gorivo za električna vozila pogonjena s vodikom. U Švicarskoj su već sad u upotrebi vozila na pogon vodikom. Postrojenje radi bez vatre, bez emisije štetnih plinova i bez buke. Radi se o tehnologiji budućnosti koja je već u primjeni. Za veće količine otpada postrojenja se jednostavno slože kao ‘lego kockice‘ na traženu količinu. Prednost postrojenja je da se može zbrinjavati otpadni mulj iz pročistača voda, komunalni i RDF otpad, opasni medicinski otpad, stare auto gume ili lopatice vjetroturbina, kao izuzetno opasan otpad. Slovenija je pokazala veliki interes za ovo postrojenje iz razloga što su se već opredijelili i za tehnologiju termičko-energetske obrade otpada u cilju dobivanja električne i toplinske energije. Također, ono se uklapa u novi sustav decentralizacije prerade otpada, odnosno prerade otpada u okruženju gdje nastaje – rekao je Jakić.

Na sjednici su, kako kaže Jakić, sudjelovali kao govornici Alojz Kovšca, predsjednik slovenskog parlamenta, koji je naznačio da je zbrinjavanje otpada javno dobro, kao i Jure Leben, ministar Okoliša i prostornog uređenja Slovenije, koji je u svom govoru naglasio da ako druge EU države mogu imati ekonomske koristi iz otpada može i Slovenija.

Slovenija naime, reciklira 58 % otpada, a cilj im je dostići 65 % reciklaže. Izvozi godišnje otprilike milijun tona otpada i time uprihoduje 50 milijuna eura. Cilj im je daljnja prerada otpada i da na taj način dođu do 100-150 milijuna eura prihoda koji ostaje u Sloveniji uz otvaranje novih radnih mjesta.