01. listopad 2018.

Hrvatska ponovo među zemljama EU s najvećim padom nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u kolovozu na najnižoj razini u nešto više od deset godina, a Hrvatska je ponovno bila među zemljama s njezinim najvećim padom u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

>>>Hrvatska zabilježila jedan od najvećih padova nezaposlenosti u EU

U kolovozu se na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) zadržala na srpanjskih 6,8 posto, procijenio je europski statistički ured.

Time se ujedno zadržala na najnižoj razini od travnja 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti blago skliznula, za 0,1 postotni bod, na 8,1 posto, najnižu razinu od studenog 2008. godine.

U EU je u kolovozu 2018. godine bez posla bilo ukupno 16,657 milijuna građana, od čega 13,22 milijuna u eurozoni, procijenili su u statističkom uredu EU-a.

U odnosu na srpanj broj nezaposlenih smanjen je u EU za 114 tisuća, te za 102 tisuće u eurozoni, navode u Eurostatu.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj nezaposlenih smanjen je u EU za 1,921 milijun, te za 1,419 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti u kolovozu bilježila Češka, od 2,5 posto. Slijede Njemačka i Poljska s po 3,4 posto.

>>>Igre s brojkama: Nezaposlenost pala jer je HZZ izbrisao 45.000 ljudi iz evidencije

Najviše stope nezaposlenosti bilježile su Grčka, 19,1 posto u lipnju, i Španjolska, 15,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u kolovozu iznosila 8,5 posto i bila je za 0,2 postotna boda manja nego u prethodnom mjesecu. Bez posla je u kolovozu prema Eurostatovim podacima bilo 154 tisuće građana Hrvatske, tri tisuće manje nego u srpnju.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz njihov je broj smanjen za 45 tisuća.

Hrvatska se također u kolovozu, deseti mjesec zaredom, svrstala među zemlje EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, za 2,4 postotna boda.

Najveći je pad stope nezaposlenosti u promatranom razdoblju zabilježio je Cipar, za tri postotna boda.

Blago smanjena nezaposlenost mladih

Eurostatovo izvješće pokazuje također blagi pad nezaposlenosti mladih na razini 28-članog EU-a u kolovozu, na 14,8 posto, sa 14,9 posto u prethodnom mjesecu.

I u eurozoni je nezaposlenost u dobnoj skupini do 25 godina smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 16,6 posto.

Bez posla je u kolovozu u EU bilo 3,315 milijuna mladih, od čega njih 2,367 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec smanjen za 431 tisuću u EU, te za 275 tisuća u eurozoni.

>>>Krajem srpnja 136.206 nezaposlenih, 19,9 posto manje nego lani

Najniže stope nezaposlenosti mladih bilježile su u srpnju Njemačka, 6,2 posto, Češka, 6,3 posto i Nizozemska, 7,7 posto.

Najviše su pak stope nezaposlenosti mladih bilježile Grčka, 39,1 posto u lipnju, te Španjolska, 33,6 posto, i Italija, 31,0 posto.

Eurostat nije raspolagao podatkom o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u kolovozu. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila 23,9 posto, s nezaposlenih 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]