24. srpanj 2019.

Hrvatska poštanska banka u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila rekordnu dobit

Iza Hrvatske poštanske banke je najbolje polugodište od osnutka u kojem je ostvarila rekordnu dobit od 123,5 milijuna kuna, uspješno pripojila Jadransku banku te povećala tržišni udjel, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama HPB-a.

Neto dobit od 123,5 milijuna kuna predstavlja i porast od 31,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je operativna dobit veća za 19,7 posto i iznosi 165,2 milijuna kuna.

Također, u šest mjeseci stanovništvu je plasirana milijarda kuna, a dosegnuli su i brojku od 601.000 klijenata.

Dobre rezultate ostvario je novi operativni i poslovni model Sektora za poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima – porast bruto kredita od 18,8 posto u prvom polugodištu kada je plasirano 540 milijuna kuna novih kredita u SME segmentu, uz gotovo tri posto više klijenata. Uz to, HPB je osnovao i dva poduzetnička centra (u Svetoj Nedjelji i Velikoj Gorici), Corporate Banking akademiju te od prošle godine ekskluzivno surađuje sa Zagrebačkom burzom kako bi poduzetnicima pružili edukativnu i savjetodavnu pomoć.

Pripajanje Jadranske banke, pak, povećalo je bazu depozita za 1,5 milijardi kuna, uz rast depozita stanovništva od 13,7 posto i otvaranje velikog regionalnog centra u Šibeniku.

Poseban fokus, kazao je predsjednik uprave Tomislav Vuić, stavljaju na razvoj kartičnog i digitalnog poslovanja. HPB je tako dosegnula devetpostotni udjel na tržištu kartica, a osnovali su i novi Sektor digitalnih kanala na čijem je čelu Marija Radonić, ‘akvizicija‘ iz Dinersa.

Važan kanal prodaje postala je novootvorena ePoslovnica koju korisnicima omogućuje izravnu komunikaciju s bankarima putem chata, video ili audio poziva,

Za kraj su najavili i pripajanje HPB-Stambene štedionice, čijih će 37.000 klijenata zadržati sva prava iz postojećih ugovora.

- Rad na poboljšanju prodaje i procesa vezanih počeo je donositi vidljive rezultate. Uz najveću polugodišnju neto dobit od osnutka banke, ostvarili smo značajan rast tržišnog udjela u kreditima stanovništvu s 4,7 posto krajem prošle godine na pet posto krajem travnja. Krediti gospodarstvu porasli su s 5,3 na 5,6 posto, istaknuo je Tomislav Vuić.