Korona i biznis
07. lipanj 2019.

Hrvatska premijera Tesle 3 na izložbi solarnih automobila u Sisku

Petom izložbom električnih i hibridnih automobila u Sisku je u počela tradicionalna manifestacija SOELA, na kojoj je predstavljeno 20-ak električnih i hibridnih automobila, a izložba je popraćena i sedmom, dosad najbrojnijom, utrkom solarnih auta.

Utrku solarnih automobila možete pratiti uživo u subotu od 8:30 ujutro na ovom linku.

https://www.youtube.com/watch?v=xtylPTOPzkc

Tijekom dvodnevne SOAELA-e predstavljaju se električni i hibridni automobili dostupni na hrvatskom tržištu, primjerice Tesla, Renault, Nissan, Mitsubishi, Toyota, AIXAM, Citroen, e-Golf, e-UP, Peugeot i BMW.

Riječ je uglavnom o novijim modelima, a posebnu je pozornost izazvao Tesla 3, s rekordnih 500 kilometara autonomne vožnje, koji je upravo u Sisku imao hrvatsku premijeru. Posjetitelji izložbe imali su mogućnost vožnje svih izloženih automobila.

Soela

Izložbu je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u nazočnosti brojnih posjetitelja i gostiju, među kojima su bili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, te županijski dužnosnici.

Žinić je istaknuo da samo primjena suvremenih tehnologija može jamčiti daljnji razvoj i županije i Hrvatske. Zbog toga je Sisačko-moslavačka županija nedavno donijela odluku o utemeljenju Centra za svemirsku tehnologiju, već razvija projekt poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji uključuje i gaming industriju, a u sisačkoj Tehničkoj školi prvi će puta biti organiziran upis učenika u novo zanimanje ‘tehničara za video igre‘.

Idejni začetnik SOELA-e i voditelj projekta iz sisačke Tehničke škole prof. Stevče Arsoski, rekao je da je vrlo zadovoljan razvojem ove manifestacije.

- Iskreno, očekivao sam ovakav razvoj priredbe. S dobrom idejom, dobrim suradnicima, sve je moguće. Ovo nije ništa slučajno, već je to rezultat izvanredne suradnje Tehničke škole, Županije, stručnjaka, učenika i medija, dakle puno pozitivne energije moralo je uroditi plodom - istaknuo je prof. Arsoski.

U središtu Siska izložena su i 23 solarna bolida, koje su izradili učenici 19 obrazovnih ustanova iz Hrvatske, slovenskih Krškog i Sevnice, te Posušja iz BiH. Ta će vozila u subotu sudjelovati na utrci sisačkim ulicama. SOELA, kojom se obilježava i 11. lipnja, Dan sisačko-moslavačke županije.

Također u sklopu događaja održala se i pod nazivom ‘Svemirska tehnologija - izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo‘.

[caption id="attachment_387802" align="aligncenter" width="750"]Soela Foto: Soela[/caption]

Predavači su prof. dr. Slobodan Danko Bosanac iz udruge Jadranske aero-svemirske asocijacije, dr. Jurica Kundrata i Fran Merzel iz Centra za svemirsku tehnologiju u Sisku u osnivanju, mr. Zoran Kahrić iz NASA Goddard Space Flight Centra u američkom Marylandu, dr. Davor Mance iz ciriškog ETH-a, prof. dr. Dražen Kozak prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, te Marija Sitar direktorica Calluro d.o.o. iz Zagreba.