Korona i biznis
13. ožujak 2019.

Hrvatski farmeri pomažu unaprijediti studentski pametni štap Prostec

Startup Prostec studenata zagrebačkog FER-a koji je prošle godine nanizao pobjede na brojnim natjecanjima pronašao je farmere-partnere s kojima radi na poboljšanju cijelog sustava. Naime, radi se o svojevrsnom Facebooku za farmere.

- Naš proizvod je još u fazi razvoja i konstantno smo u potrazi za novim farmama koje bi se htjele priključiti našem programu razvoja. Farmama isporučujemo sustave prilagođene njihovim potrebama, sve prema dogovoru s njima te dajemo konstantu podršku kako bi se oni čim manje bavili tehnikom i računalima, a više svojim poslom koji vole kao i mi naš. Također, s ovim našim sustavom želimo utjecati i na svakodnevni život svih osoba u Hrvatskoj na način da kupcima proizvoda s farmi poput mesa ili sira omogućimo uvid kakvu kvalitetu života ima ta životinja te točno od kuda je došla prerađevina koju kupujete. Želimo svima ukazati na kvalitetu hrvatskog proizvoda i smanjiti nagon za kupnju uvozne hrane, iako je ponekad jeftinija – kaže Luka Posilović, koji je sa svojim timom prošle godine osvojio prvu nagradu na eStudentovom natječaju Smartup.

[caption id="attachment_378083" align="aligncenter" width="750"] Luka Posilović - Prostec[/caption]

Prostec je startup koji se bavi automatizacijom i povećanjem efikasnosti stočnih farmi koristeći najnovije tehnologije.

- Prostec je cijeli sustav koji farmeru omogućava vođenje evidencije o svakoj životinji na farmi te automatizaciju njihova hranjenja i mužnje. Prikupljanjem raznih podataka o životinjama omogućavamo farmerima najveći mogući prinos, automatsko hranjenje, predviđanje bolesti pojedinih životinja kako bi se mogle preventivno liječiti i smanjiti gubitke te garanciju kvalitete proizvoda s farme njezinim kupcima – objašnjava Luka.

Sama riječ ‘prostec‘ na staro zagrebačkom označava štap ili kolac, a upravo tako izgleda i njihov proizvod.

- Ta riječ najbolje označava naš prvi proizvod s kojim smo počeli i iz kojeg se rodila ova ideja, a to je uređaj za identifikaciju životinja na farmi uz pomoć RFID tehnologije i ušnih markica koji liči na štap - kaže mladi inovator.

Prostec je sustav koji se sastoji od robota za hranjenje životinja, robota za mužnju i programske podrške koja obrađuje podatke, prikazuje korisniku one zanimljive statistike, radi predviđanja mogućih bolesti i šalje naredbe hranilicama kako bi odredila točno koliko koja životinja smije dobiti hrane za najbolji prinos. Svi podatci se skladište na računalima u „oblaku“, te su korisnicima farmerima dostupni za pregled 24 sata dnevno preko web aplikacije. Također, ovaj sustav se može povezati i na već postojeće robote na farmi i povećati njihovu iskoristivost.

U tijeku su prijave za studentsko edukativno startup natjecanje Smartup koje traju do 24. ožujka. Studenti se mogu prijaviti u timovima od dvije do pet osoba ili individualno na web stranici eSTUDENT uz krati opis poslovne ideje. Najbolje timove očekuje i novčane nagrade od 12.000, 9.000 i 6.000 kuna. Pobjednik natjecanja osvaja izravni i ulazak u program Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP), dok drugoplasirani i trećeplasirani osvajaju pravo na korištenje coworking prostora CoreHUB te mentoriranje timova.

Cijela ova priča je započela prije godinu dana, a ideja je potekla iz želje za unapređivanjem i automatizacijom stočnih farmi u Hrvatskoj.

- Sve je počelo u veljači 2018. godine kada smo se kao nekolicina studenata s FER-a prijavili na studentsko natjecanje Elektroboj (također u organizaciji eStudenta) s idejom markiranja životinja RFID markicama, prikupljanju podataka s farme te njihove obrade za povećanje efikasnosti same farme. Razvijajući sustav primijetili smo njegovu moć te odlučiti razviti poslovni plan. Tako smo se prijavili i na natjecanje Smartup. Na oba smo natjecanja ostvarili izvanredne uspjehe, prvo mjesto na natjecanju Smartup, drugo na Elektroboju i tada su se počele nizati pobjede na drugim natjecanjima. Predstavljali smo Hrvatsku na Svjetskom sveučilišnom startup natjecanju u Kopenhagenu, Danskoj i sudjelovali na tehnološkom sajmu „High tech summit“. Osvojili smo i drugo mjesto na Good Game liftoff natjecanju i ostavili još mnoge druge uspjehe – priča nam Luka.

Sve ove nagrade su zaista i zaslužene jer jednostavan sustav koji povećava prinose i smanjuje radno opterećenje farmera nikako nije za odbaciti.

- Nadamo se da će se naš sustav razviti kroz godine i postati konkurent najvećim proizvođačima sličnih sustava za farmere u svijetu - kazao nam je Posilović.