Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski startup GlycanAge dobio 4,2 milijuna dolara ‘seed‘ investicije

19. Veljača 2024.
Gordan Laucfoto Ratko Mavar

Domaći biotehnološki startup GlycanAge, poznat po istoimenom testu biološke dobi, dobio je 4,2 milijuna dolara seed investicije od rumunjskog fonda LAUNCHub Ventures i britanskog deep-tech fonda Kadmos Capital, prenosi Netokracija.

Idejni začetnik GlycanAgea, testa biološke dobi koji se može odraditi u klinikama ili kod kuće, hrvatski je znanstvenik Gordan Lauc, a istoimeni startup specijaliziran za istraživanje glikana i znanost o biološkom starenju vodi njegova kći Nikolina Lauc, suosnivačica i direktorica.

Kada je došlo vrijeme za komercijalizaciju testova, startup GlycanAge odvojen je od Laucove istraživačke tvrtke Genos osnovane 2007. u Osijeku, te je zatvorio SAFE rundu investicije. S početkom komercijalizacije intelektualnog vlasništva i planiranjem globalne tržišne ekspanzije, kako smo pisali u Lideru, suvlasnik Genosa postao je matematičar i poduzetnik Nenad Bakić. Lauc nije otkrio koliki je udio tvrtke prodao Bakiću, no tada je istaknuo da ‘GlycanAge ima narav startupa te je za mogućnost skalabilnog razvoja poslovanja važno imati investitora s iskustvom‘.

Također, kako smo prethodno izvijestili, istraživanja koja su omogućila razvoj GlycanAge testa dijelom su financirana i iz Strukturnih projekata Europske unije, a ukupni troškovi istraživanja bili su oko 10 milijuna eura.

Novom, seed investicijom GlycanAge nastoji ući u dijagnostiku, odnosno omogućiti personaliziranu preventivnu zdravstvenu skrb. Nikolina Lauc za Netokraciju je izjavila da je velika razlika u tome kako se financira istraživanje i kako se financira proizvod koji može biti komercijalan.

– Genos je financiran grantovima jer je razvijao bazični R&D, a kad je sve bilo spremno za komercijalizaciju, GlycanAge se odvojio. Najbolji način financiranja je kroz rizični kapital, iako jesmo dobili nešto grantova i za širenje na Bliski istok te za AI – rekla je Lauc, priznajući da su bili vrlo selektivni prilikom biranja fondova.

– LAUNCHub ima odličnu reputaciju, 75 posto njihovih tvrtki dođe do runde A financiranja, a razgovarala sam s tridesetak osnivača u koje je fond uložio i svi su bili vrlo zadovoljni. Kadmos je fond strateški usmjeren na deep-tech startupe, primjerice, jedan od njihovih partnera bio je i direktor Deep Science Venturesa – rekla je Lauc Netokraciji.

Već planiraju i seriju A investicije za koju procjenjuju da će iznositi od 15 do 20 milijuna dolara. Glavna su im tržišta Europa i Amerika (na kojoj ostvaruju 60 posto prihoda), a kako je Lauc prošle godine rekla za Jutarnji list, krajnji cilj im je izlazak na burzu.

GlycanAge test razvijen je u Genosu temeljem analize više od 60 tisuća osoba, a analizira glikozilaciju imunoglobulina, ključni proces koji određuje njihovu funkcionalnost te omogućava izračun indeksa biološke dobi za koji je pokazano da je najbolji indikator nezdravog života. Uz to, analiza glikana može poslužiti kao rano upozorenje za razvoj većeg broja bolesti koje su povezane s kroničnom upalom te krvožilnih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

27. travanj 2024 07:01