Aktualno
StoryEditor

IN2: Zapošljavamo uvijek i bez otvorenog natječaja

03. Veljača 2018.

Vodeća softverska tvrtka u Hrvatskoj IN2 i s novim vlasnikom, kanadskom grupom CSI, zadržava svoju autonomnost i neće se ‘razbijati‘ na dodatne tvrtke, te planira nove projekte, globalno širenje i nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, ističe za Hinu nova predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Šiber Makar je do sada bila članica uprave, a na čelnu poziciju imenovana je sredinom siječnja, nakon što je početkom ove godine IN2 preuzela globalna grupa Constellation Software Inc. (CSI), čije je sjedište u Torontu u Kanadi, i to putem tvrtke u njenom vlasništvu, Vela Operating Group, odnosno njezine podružnice Aquila Software.

>>>Constellation Software preuzeo IN2 Grupu

Tada su izvijestili da CSI preuzima tvrtke s potencijalom rasta ili one koje su već ostvarile vodeći položaj u razvoju softvera za razne industrije, što je IN2 na hrvatskom, ali i širem regionalnom tržištu, te je i stoga ta akvizicija jedna od jačih na domaćem ICT tržištu.

‘Tu smo nastali, gradili poslovna rješenja i produkte, izgradili jaku klijentsku bazu i dugoročne odnose, tu su nam zaposlenici, obitelji i podržavamo svaki pozitivan pomak i bolju perspektivu. Regija pokazuje neke naznake i ekonomskog oporavka, pa se nadamo, kao i većina drugih ICT kompanija, povećanju opsega posla u idućim godinama‘, kaže Šiber Makar.

Ne otkrivajući iznos za koji je IN2 prodana CSI-ju, jer CSI ne objavljuje vrijednosti transakcija prilikom akvizicije novih kompanija, Šiber Makar ističe da CSI tijekom procjene vrijednosti IN2 nije primjenjivao standardne modele izračuna vrijednosti u ICT sektoru, već je procjenjivao potencijal ljudi, kompetencija, portfelja, tržišta, vrijednost koju je moguće generirati na nekim novim tržištima i slično.

>>>IN2: Planiramo transformaciju iz regionalne u globalnu grupaciju

"Svoja ulaganja pa i povrat ulaganja ne promatraju kratkoročno nego dugoročno i strateški. U tijeku je zajedničko poslovno planiranje sa CSI grupom, procjenjujemo dodatni potencijal naših usluga i proizvoda, diskutiramo o opcijama dodatnih akvizicija u regiji, evaluiramo mogućnost suradnje s nekim sestrinskim kompanija i drugo. Krajem veljače pripremamo okupljanje menadžmenta Vela grupe, koje će, vjerujem, otvoriti niz mogućnosti koje danas samo naslućujemo", kaže Šiber Makar.

Dodaje i da se "u CSI ne razgovara o sinergijama birokratskog tipa, nego da su vrlo pragmatični s minimumom usklađenja financijskog izvještavanja zbog transparentnosti poslovanja, a sve ostalo je čisti biznis, od definicije područja rasta do toga kako biti uspješniji u pojedinim segmentima".

Tržište Hrvatske i regije i dalje u fokusu

Na pitanje hoće li se sada IN2 više širiti globalno, Šiber Makar poručuje da im u primarnom fokusu ostaje tržište Hrvatske i regije te da ne planiraju povlačenje niti smanjenje prisutnosti ni na jednom tržištu na kojem već rade.

"Tu smo nastali, gradili poslovna rješenja i produkte, izgradili jaku klijentsku bazu i dugoročne odnose, tu su nam zaposlenici, obitelji i podržavamo svaki pozitivan pomak i bolju perspektivu. Regija pokazuje neke naznake i ekonomskog oporavka, pa se nadamo, kao i većina drugih ICT kompanija, povećanju opsega posla u idućim godinama", kaže Šiber Makar.

>>>Kapetanović: Ne treba se bojati razgovora o uvozu radne snage, povećanju plaća u turizmu

‘Prošlu godinu je obilježio ulazak u nova područja tipa ‘blockchain‘, digitalne platforme, e-commerce, IoT, što bi se trebalo odraziti i na rezultate idućih godina. Izašli smo na neka nova tržišta, posebno u segmentu zdravstva. Prošla je zapravo bila solidna godina, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i ove godine‘, zaključuje Šiber Makar.

Za širenje na nova tržišta, kaže da je IN2 i prije pridruživanja CSI grupi imao jasnu viziju širenja i to u novim okolnostima može postati samo izraženija. Zadnju godinu i pol bili su dosta orijentirani na Bliski Istok, pa i šire, počeli su prve implementacije u Azerbajdžanu, Vijetnamu, Abu Dabiju, a trenutno razmatraju nekoliko potencijalnih projekata u Kazahstanu i dodatno širenje u Azerbajdžanu.

"O širenju u druge vremenske zone promišljeno donosimo odluke. Otvorili smo nekoliko novih potencijalnih tržišta i u Europi, upravo radimo analizu smislenosti izlaska na ta tržišta, a s obzirom na jaku CSI prisutnost u Kanadi i SAD-u, razmotrit ćemo i mogućnost širenja u tom smjeru, moguće i kroz sestrinske kompanije.

Radit ćemo ‘korak po korak‘, treba biti realan u smislu vremenske dinamike i ‘apetita‘", kaže Šiber Makar.

Zapošljavaju stalno i očekuju dalji rast u poslovanju

Veliku pažnju u svemu poklanjaju i zaposlenima te će i dalje tražiti talentirani kadar, što drži i jednim od najvećih izazova, jer je, kako ocjenjuje "sve teže pronaći kvalitetne ljude u ICT-u, konkurencija je ogromna, puno ljudi odlazi u inozemstvo i nije lako naći dovoljno kvalitetnih IT stručnjaka kako bi realizirali planove razvoja".

S tim u vezi poručuje da zapošljavaju uvijek i bez otvorenog natječaja, te da su otvoreni i prema iskusnim i mladim stručnjacima, kao i prema studentima, uz napomenu da onima koji se u IN2 zaposle i nemaju programerska znanja ili iskustva, a imaju predispozicije i jaku volju, uvode programiranje kroz vlastiti tehničko-edukacijski centar i svim zaposlenima omogućuju i razvoj u različitim tehnologijama.

>>>Miodrag Šajatović – Domaće vs. strano: Nije sramota izgubiti, sramota je ne boriti se!

Iako financijski rezultati za 2017. još nisu konsolidirani, Šiber Makar otkriva da su nastavili uobičajeni IN2 financijski trend unatrag nekoliko zadnjih godina, te da i za prošlu godinu očekuju rast prihoda od 10-ak posto u odnosu na 2016.

"Prošlu godinu je obilježio ulazak u nova područja tipa ‘blockchain‘, digitalne platforme, e-commerce, IoT, što bi se trebalo odraziti i na rezultate idućih godina. Izašli smo na neka nova tržišta, posebno u segmentu zdravstva. Prošla je zapravo bila solidna godina, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i ove godine", zaključuje Šiber Makar.

26. travanj 2024 14:04