Aktualno
StoryEditor

Irske kompanije traže milijardu eura od EU za prilagodbu Brexitu

13. Srpanj 2017.

Irski gospodarstvenici zatražili su od Europske unije (EU) milijardu eura ‘težak‘ program potpora za zaštitu irskih kompanija u slučaju nepoželjnih posljedica Brexita, pišu britanski mediji.

Irska udruga poslodavaca IBEC je upozorila da bi britansko napuštanje carinske unije ‘uvelike poremetilo‘ trgovinu, ostavljajući irske tvrtke ‘izloženima‘. Kazali su da bi financijska sredstva pomogle tvrtkama da prođu ‘neko vrijeme prilagodbe‘. Također su apelirali na EU da zauzme mekši pristup prema Britaniji u pregovorima o Brexitu.

>>>O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

Velika Britanija je najveći irski trgovinski partner, a gospodarski odnosi između dviju zemalja podržavaju 400 tisuća radnih mjesta i generiraju 60 milijardi eura, pokazuju podaci Britansko-irske trgovinske komore.

No IBEC, koji predstavlja 7.500 irskih gospodarstvenika, ističe kako je odnos došao u opasnost s obzirom da je britanska vlada krenula prema ‘ekonomski nesretnom razlazu s EU‘, koji potencijalno predviđa i izlazak iz carinske unije.

-Ako Velika Britanija inzistira na takvoj politici ‘samoozljeđivanja‘, bit će potrebno dugo prijelazno razdoblje koje zadržava postojeća trgovinska pravila, kako bi se kompanijama omogućilo vrijeme za prilagodbu, poručio je u srijedu europskim političarima glavni direktor IBEC-a Danny McCoy.

Kazao je da svaki novi trgovinski sporazum mora prepoznati ‘jedinstvene gospodarske i političke izazove koje Brexit donosi Irskoj".

>>>Brexit poslužio kao inspiracija poznatom grafiti umjetniku

Milijarda eura raspoređena tijekom tri godine, kako je istaknuo, pomogla bi irskim tvrtkama da se prošire i prilagode novim tržištima, osposobe radnike i ulože u budući razvoj.

-Trenutni zadatak je minimizirati rizike, No moramo stvoriti novi, pozitivan odnos s Velikom Britanijom, a poslovni sektor će podržati te napor", rekao je McCoy.

26. travanj 2024 22:09