Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: EIB će do 2020. stvoriti 2,25 milijuna novih radnih mjesta diljem EU

01. Listopad 2017.

- Zajmovi i investicije EIB Grupe dodijeljeni tijekom 2015. i 2016. godine, doprinijet će povećanju europskog BDP-a za 2,3 posto do 2020. Za razliku od rasta gospodarstva, koji će nakon početnog neposrednog utjecaja ulaganja opasti, strukturne promjene nastale pod utjecajem tih investicija bit će mnogo trajnije. Očekuje se da će ulaganja u projekte diljem Europe potaknuti otvaranje 2,25 milijuna novih radnih mjesta, rekao je predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer ovoga tjedna u Luksemburgu predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja utjecaja EIB-ovih ulaganja na gospodarski rast i nova radna mjesta.

>>> 2016. EIB ugovorio kredite od 530 milijuna eura u Hrvatskoj

Prvi čovjek te europske banke iskazao je posebno zadovoljstvo činjenicom da se zbog strateških ulaganja EIB Grupe rast BDP-a i pozitivne promjene na tržištu rada očekuju i u sektorima, ali i zemljama koje su prije deset godina najteže pogođene krizom.

- Rezultati koje smo predstavili ukazuju da je Plan ulaganja za Europu djelotvoran. Također, pokazuju da investicije EIB-a imaju snažan i trajan utjecaj. Stvaranje dodatnih 2,25 milijuna radnih mjesta u Europi do 2020. je nešto čime se možemo ponositi. To znači da stvaramo stvarne prilike u svim regijama Europske unije, ustvrdio je Hoyer.

U istraživanju o utjecaju ulaganju obuhvaćena su ulaganja Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), koji je ključan element za ostvarenje Plana ulaganja za Europu, te zajmovi EIB Grupe i Europskog investicijskog fonda. U prethodne dvije godine EIB Grupa je podržala projekte ukupnim ulaganjima od 544 milijarde eura. Od toga na zajmove u sklopu Investicijskog plana otpada 161 milijarda eura zajmova što bi značilo da sudjeluju u povećanju BDP-a s 0,7 posto i 690 tisuća radnih mjesta.

>>> EIB-u pristigla prijava protiv HBOR-a zbog odavanja bankarske tajne

- Plan ulaganja za Europu i EIB-ovi zajmovi pomogli su pokrenuti europsku ekonomiju. Pritom najviše obećava činjenica da su zajmovi, neovisno o tome jesu li dani u dobrim ili lošim ekonomskim uvjetima, stvorili temelje za dugoročni rast, ustvrdila je glavna ekonomistica EIB-a Debora Rivoltella te dodala kako je glavni cilj te banke poboljšati konkurentnost EU i njezine izglede za dugoročni gospodarski rast, a istraživanje je potvrdilo da će se to i ostvariti.

EIB-ovi ekonomisti su za potrebe istraživanja učinkovitosti i utjecanja ulaganja udružili s pridruženim istraživačkim centrom Europske komisije u Sevilli, a za procjenu učinka koristili su RHOMOLO model.

Podsjetimo, u razdoblju od 2012. do 2016. godine EIB je u hrvatsko gospodarstvo ‘uštrcao‘ financijsku injekciju od 2,4 milijarde eura. Tijekom prošle godine EIB-ovi zajmovi u Hrvatskoj dosegnuli su 530 milijuna eura. Većina tog iznosa (92%) odnosila se na ulaganja u malo poduzetništvo, a preostali iznos uložen je u infrastrukturu.

26. travanj 2024 04:26