Aktualno
StoryEditor

Jeras: Etična banka će u Hrvatskoj početi s radom i bez službene licence HNB-a

18. Svibanj 2017.

Hrvatska narodna banka odbila je dati licencu etičnoj banci, otkrio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, na Godišnjoj skupštini Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) u četvrtak u Splitu. Naime, u jesen prošle godine Zadruga za etično financiranje predala je HNB-u zahtjev za licencu, a premda je kao rok za odluku predviđen kraj svibnja 2017., za etičnu banku nepovoljna odluka donesena je gotovo dva tjedna prije toga roka.

Guverner HNB Boris Vujčić kazao je kako razlog odbijanju leži u činjenici da etična banka u trenutku apliciranja nije zadovoljila potrebne zakonske okvire, te kako će ,ukoliko to bude potrebno, danas navečer dati i službeno priopćenje. Razloge zašto je etična banka odbijena prije roka nije odao.

>>> Prva etična banka dobiva licencu do kraja godine

-  Poznajući hrvatski regulatorni proces  ovakav rasplet nije nas toliko iznenadio. Ipak moram reći kako smo od HNB-a dobivali pozitivan feedback, sve do jučer kada nam je zahtjev za licencom odbijen. No, etična banka će u Hrvatskoj početi s radom. Očito ne uz službenu licencu HNB-a, no pronaći ćemo način. Sazvat ćemo skupštinu, pa odlučiti kojim putem krenuti. Moguća je i žalba Upravnom sudu- objasnio je Jeras.

Jeras kao i Vujčić gost je Godišnje skupštine Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) koja se danas održava u  Splitu, no o spomenutom razvoju situacije ,u trenutku pisanja ovog teksta, još nisu razgovarali u četiri oka.

28. travanj 2024 06:58