Aktualno
StoryEditor

Jutarnji: Imamo dokumente da je Todorić tražio pomoć države; Todorić: To je falsifikat

27. Rujan 2017.

Jutarnji list objavio je dokumente vezano za Agrokor, odnosno, kako navodi, "prezentaciju Ivice Todorića na kojoj je na sastanku u Vladi početkom godine priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača te traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna", a u brzoj reakciji na te dokumente Todorić je na svome blogu naveo kako je riječ o falsifikatima i najavio kaznenu prijavu.

>>>Rafalna paljba: Todorić objavio detalje razgovora s ‘neprofesionalnom’ Dalić

"Iako Ivica Todorić u svojim blogovima zadnjih dana tvrdi kako je Agrokor početkom godine stajao bolje nego ikad i da na sastanku u Banskim dvorima nje tražio pomoć Vlade, Jutarnji list je u posjedu prezentacije koja dokazuje suprotno", objavio je taj dnevni list u broju od četvrtka, u članku "Priznao da je Agrokor propao i tražio pomoć države".

>>>Dalić: Todorić je potpuno odvojen od stvarnosti

Jutarnji dodaje da je iz te prezentacije jasno kako je Todorić priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača i da traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna. Pritom Todorić traži ili izravnu novčanu pomoć od Vlade putem kredita ili da mu Vlada pomogne u traženju kredita kod banaka, možda i putem garancije, navodi se u članku koji je Jutarnji objavio u srijedu navečer i na svojim internetskim stranicama.

7 strana

Dokument koji je Todorić prezentirao predstavnicima Vlade na sastanku 26. veljače ima sedam strana, a već na drugoj stranici prezentacije pod nazivom "Strateški plan Agrokor Grupe" u šest koraka, navodi se kako je prvi korak prikupljanje sredstava za tekuću likvidnost. U tom dijelu se tvrdi kako je Agrokor prikupio 800 milijuna kuna, a nedostaje mu još 800 milijuna kuna za tekuću likvidnost i 1,5 milijardi kuna za reguliranje obveza prema dobavljačima, dodaje se..

>>>Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora reagirala na ‘neistinite’ Todorićeve navode

Jutarnji ističe kako je u Todorićevoj prezentaciji u Vladi ključna stranica 3. pod nazivom "Prijedlog podrške u realizaciji plana", koji ima tri točke, a u kojima Todorić u stvari priznaje da nije u mogućnosti sam skupiti tih 2,3 milijarde kuna za smanjenje duga prema dobavljačima i traži pomoć, odnosno "podršku" Vlade.

Todorić: Ti dokumenti su falsifikat

U brzoj reakciji na navode Jutarnjeg lista Ivica Todorić na svome blogu u srijedu navečer je objavio da su ti dokumenti falsifikat i najavio je još jednu kaznenu prijavu.

>>>Todorić tvrdi da će izvješće revizije biti rezultat ‘strateške i ciljane’ računovodstvene tehnike

"Jutarnji list objavio je malo prije neke dokumente koji navodno pokazuju da sam nešto ‘tražio‘ od Vlade. Ti dokumenti su falsifikat. To nije niti prvi niti jedini falsifikat s kojim sam se susreo, dva su već u mojem posjedu i bili su, navodno u moje ime, ‘upućeni‘ prema Vladi RH i premijeru Plenkoviću, što je nije točno", naveo je Todorić.

>>>Izvanredna uprava: Kukavička anonimna prijava protiv Ramljaka je dimna zavjesa

Dodaje kako je ranije danas "dao nalog svojim odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković da podnesu DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja radi tih falsifikata. Sada ćemo kaznenoj prijavi dodati i ovaj treći. Očekujem brzu istragu i gotovo sam siguran da će DORH moći utvrditi počinioce".

>>>Todorić: Ne dojavljujem anonimno, tako će biti i s nadolazećim kaznenim prijavama

26. travanj 2024 18:42