Aktualno
StoryEditor

FOTO: Karlovačka ‘Čistoća‘ mora sklopiti oko 25 tisuća ugovora s korisnicima

06. Prosinac 2017.

Prođe li u utorak javnosti predstavljen prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog kumunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Karlovca, gradsko će poduzeće „Čistoća“ morati početkom 2018. godine sklopiti oko 25 tisuća ugovora s korisnicima svojih usluga.

Time će, kazao je na konferenciji za novinare održanoj na deponiju „Ilovac“ dogradonačelnik Ivan Mrzljak, krenuti u konkretnu provedbu Odluka usklađena s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga, a jedinice lokalne samouprave moraju svoje Odluke uskladiti s Uredbom do 1. veljače 2018. godine. Javni uvid u prijedlog Odluke završava 8. siječnja, a nakon toga planira se da Gradsko vijeće na svojoj sjednici oko 20. siječnja i donese Odluku kako bi ona stupila na snagu početkom veljače.

>>>Eko stožer Marišćina: Troškovi promašenog projekta stigli na ‘nezakonitu’ naplatu građanima

Kako cjenik komunalnih usluga nije sastavni dio Odluke, „Čistoća“ će ga sastaviti i predati gradonačelniku Damiru Mandiću na potvrdu, a u roku od 30 dana od gradonačelnikovog odobrenja cjenike će stupiti na snagu.

- Čitav sustav treba profunkcionirati u roku od 12 mjeseci od donošenja cjenika. Jedan od razloga tome je vrijeme potrebno za nabavu sve potrebne dopunske infrastrukture, u što spada nabava još jedne sortirnice komunalnog otpada, nabava kanti za razne vrste komunalnog i reciklabilnog otpada, te odgovarajući vozni park, a drugi razlog je opsežan posao sklapanja ugovora s preko 25 tisuća korisnika, a mnoge će se od njih razlikovati zbog mnoštva varijabli, kazao je Mrzljak.

Volumen odvezenog otpada

Kriterij za obračun, kazala je direktorica „Čistoće“ Josipa Škrtić Pucarević, je volumen odvezenog otpada po korisniku, a korisnici su podijeljeni u individualne i one u sustavu kolektivnog stanovanja. Prijedlog je da se komunalni i miješani biorazgradivi otpad odvozi jednom tjedno, a papir i plastika odvozit će se bez naknade jednom mjesečno, te krupni otpad jednom godišnje također besplatno.

Kako bi se razriješile brojne pretpostaljene teškoće i nedoumice oko discipline selektiranja otpada i njegovog odlaganja u posebne kontejnere u višestambenim zgradama, gradonačelnik Damir Mandić najavio je vrlo jaku edukativnu kampanju s ciljem podizanja svijesti o nužnosti razdvajanja otpada „na kućnom pragu“, a za one koji se neće uklapati u nove uvjete, direktorica je najavila i penalizaciju u skladu s člankom o ugovornim kaznama koji će biti dio ugovora, odnosno izjava koje će potpisati korisnici „Čistoćinih“ usluga. Tko je taj koji će odrediti kome će se odrediti i koja ugovorna kazna, za sad nema jasnog odgovora.

>>>Sve više komunalaca za manje otpada

Velike promjene u navikama, kazao je gradonačelnik Mandić, prije svega očitovat će se u samoj tvrtki „Čistoća“ koja će se morati čitav sustav organizirati i provoditi.

- S aktivnostima prilagodbe krenulo se odmah i zbog toga što nam je bitno da plan gospodarenja otpadom donesemo još ove godine kako bismo njime mogli aplicirati na sredstva EU fondova za nabavu vozila i posuda za otpad, a radi se o investicijama od oko 10 milijuna kuna, kazao je Mandić, dodavši da je iskoristio i svoj gradonačelnički mandat i autoritet da naredi svim gradskim tvrtkama i institucijama vezanima za poslovanje Grada da od 1. veljače i oni krenu u selektiranja otpada i time na razini javnih poslova i službi kao primjer pokažu čitavoj zajednici da je to moguće. U edukativnom dijelu Mandić poziva u pomoć i brojne udruge koje se bave na bilo koji način zaštitom okoliša. Razdvajanjem otpada i prodajom reciklabilnih komponenti, zaključio je Mandić, smanjit će se i ukupni troškovi gospodarenja otpadom, što bi trebalo imati utjecaja i na cijenu koju će za tu uslugu plaćati korisnici.

26. travanj 2024 10:15