Aktualno
StoryEditor

Katalonci usvojili zakonski okvir za ‘kanabis klubove‘

30. Lipanj 2017.

Katalonska vlast odobrila je u četvrtak stvaranje pravnog okvira za regulaciju uzgoja, distribucije i potrošnje kanabisa, piše Talking Drugs.

Za stvaranje uređenog okvira koji će regulirati rad Društvenih kanabis klubova (Cannabis social clubs, CSC‘s) u cijeloj autonomnoj španjolskoj regiji glasovalo je 118 članova parlamenta, te samo osam protiv.

>>>Marihuana od subote legalna i u Las Vegasu

Klubovi su kolektivi u kojima se kanabis ne prodaje, već samo uzgaja i distribuira isključivo članovima koji plaćaju troškove vođenja i održavanja kluba, pa će tako prodaja kanabisa i dalje biti ilegalna.

Novi zakon nastao je kao građanska inicijativa koja je prikupila potrebnih 50 tisuća potpisa, te došla na red za raspravu u parlamentu, a cilj zakona je smanjiti potencijalne rizike trgovine i potrošnje marihuane uvođenjem propisa o proizvodnji i distribuciji.

>>>Njemački parlament jednoglasno legalizirao medicinski kanabis

Katalonska vlast treća je u Španjolskoj koja je odobrila takav zakon, a bitka za reformu tržišta kanabisa u Kataloniji traje više od 30 godina.

Iako posjedovanje kanabisa nikada nije bilo kažnjivo djelo u Španjolskoj, stroge kazne uvedene su 1992. za svakoga tko u javnosti konzumira droge. Kao odgovor na to počeli su se osnivati Društveni klubovi.

04. svibanj 2024 15:34