Zeleno i digitalno
StoryEditor

Španjolska gasi nuklearke

28. Prosinac 2023.
Nuklearna elektrana

Španjolska vlada predstavila je nove energetske mjere, potvrdivši da planira zatvoriti nuklearne elektrane do 2035. godine.

Gašenje nuklearki počet će 2027. godine, a zbrinjavanje radioaktivnog otpada i demontaža stajat će oko 20,2 milijarde eura, izvijestila je vlada, dodajući da će troškovi biti pokriveni iz fonda koji podupiru operateri elektrana.

Nuklearke podmiruju 20-ak posto ukupnih španjolskih potreba za strujom, a njihovo gašenje bilo je vruća tema u nedavnoj izbornoj kampanji. Vladajući socijalisti odlučili su ih ugasiti, a oporbeni konzervativci planirali su poništiti njihovu odluku.

Među ostalim mjerama vlada je predstavila i izmjene propisa kojima se uređuje razvoj novih projekata zelene energije i dražbi u području obnovljivih izvora energije.

Madrid je produljio ključne administrativne rokove za nove projekte. Kompanije sada imaju 49 mjeseci vremena za pribavljanje građevinske dozvole.

Dražbe u segmentu obnovljivih izvora ubuduće mogu uključivati ​​kvalitativne kriterije koji bi vodili računa o društvenim i ekološkim standardima kako bi se "prepoznala dodana vrijednost europskih proizvoda", navodi se u priopćenju ministarstva energetike.

25. travanj 2024 22:10