24. kolovoz 2018.

Kineski investitori u Zračnoj luci Osijek

Predstavnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u petak su o mogućnostima ulaganja u osječku zračnu luku razgovarali s potencijalnim kineskim investitorima iz tvrtki "SHS Aviation zračni promet" i "China State Construction Engineering Corporation".

Dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako je inicijativa za sastanak došla preko grada Maribora, u kojemu te kineske tvrtke vode poslovanje zračne luke, a Osijek je zadnjih godina intenzivirao suradnju s gradom prijateljem Mariborom u raznim segmentima.

"S obzirom da je za Osijek i za cijelu regiju zračna luka iznimno važna, prihvatili smo sastanak s potencijalnim ulagačima. Ako nakon ovog sastanka i obilaska zračne luke pokažu interes za daljnje razgovore, u to ćemo uključiti i hrvatsku Vladu, jer je država većinski vlasnik zračne luke", rekao je Piližota.

Dodao je kako gradska uprava smatra kako je Osijek zbog svog geostrateškog položaja zanimljiv investitorima jer se u krugu od 250 kilometara nalaze četiri glavna grada - Zagreb, Budimpešta, Beograd i Sarajevo, a Zračna luka ima velik potencijal u cargo prometu.

>>> FOTO: Kako danas izgleda stari aerodromski terminal Pleso

Na pitanje novinara koji model ulaganja bi za Osijek bio najpovoljniji, odgovorio je da je to koncesija, dodavši kako je o tome još prerano govoriti s obzirom da je održan tek prvi sastanak s potencijalnim ulagačima.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak izvijestila je kako je Osječko-baranjska županija ove godine izdvojila 800 tisuća kuna za potporu rada osječke zračne luke, a u dogovoru s Vladom predložila da se u sljedeći razvojni sporazum uvrsti ulaganje u zračnu luku, konkretno u obnovu putničkog terminala. Potrebni su nam ulagači koji bi mogli surađivati sa zračnom lukom u dovođenju putnika i oživjeti cargo promet koji trenutno nije u funkciji, zaključila je Tramišak.

Direktor Zračne luke Davor Forgić pojasnio je kako država investitorima nudi nekoliko modela ulaganja: koncesiju, javno-privatno partnerstvo, dokapitalizaciju ili otkup dijela vlasništva.

"Vidjet ćemo koji će model biti odabran. Važno je da iskoristimo povoljan geostrateški položaj i povežemo zračnu luku sa željeznicom, cestama i plovnim putevima i postanemo prava cargo zračna luka", rekao je Forgić.