Aktualno
StoryEditor

Klarin zadržao titulu prvaka u ‘markiranju’ iz Sabora, za petama Esih i Prgomet

04. Listopad 2017.

Zbog neopravdanih izostanaka s plenarne saborske sjednice u rujnu, 15 saborskih zastupnika, 11 manje nego u srpnju, dobit će manje mjesečne paušale, a rekorder po broju izostanaka i za rujan je SDP-ov Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, stoji u odluci o umanjenju zastupničkih paušala zbog neopravdanog izostanka koju je u srijedu je donio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za svako ‘markiranje‘ 150 kuna manje

Klarin, koji je podnio ostavku na zastupničku dužnost i mandat vratio SDP-u, izostao je svih osam dana koliko je Sabor plenarno zasjedao u rujnu, pa će mu mjesečni paušal koji iznosi 1500 kuna biti ‘kraći‘ za 1200 kuna.

S tri neopravdana izostanka, drugo mjesto ‘dijele‘ nezavisna zastupnica Bruna Esih i HDZ-ov Drago Prgomet, kojima će paušali biti manji za po 450 kuna.

>>>Australija okončala potragu za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

Po dva neopravdana izostanka imaju Ana Komparić Devčić (SDP), Željko Lenart (HSS) i Petar Škorić (HDZ), a po jedan Sabina Glasovac (SDP), HDZ-ovi Ivan Kirin, Tomislav Klarić, Željko Reiner i Ivan Šipić, ‘mostovci‘ Božo Petrov i Vlaho Orepić, te Ivan Lovrinović (PH).

>>>Prvi prvak u ‘markiranju’ iz Sabora kažnjen s 1.350 kuna

Neopravdane izostanke, dakle, ima šest HDZ-ovaca, tri SDP-ovca, dva zastupnika Mosta, te po jedan iz stranaka Promijenimo Hrvatsku, HSS-a, Neovisnih za Hrvatsku i nezavisni zastupnik Željko Lacković.

Sabor je proljetos na inicijativu Mosta izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa sjednice. Za svaki izostanak paušal im se umanjuje za 150 kuna.

>>>SDP traži hitnu smjenu Tomaševića; Plenković žali što mu suradnici nisu prepoznali ‘vapaj za pomoć’

Zakon je propisao da se zastupnik može opravdati ako je bio bolestan, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako je morao na sud ili na društvene, političko kulturne i druge skupove na koje je pozvan.

Iako u zakonu to ne piše, Odbor za izbor i imenovanja odlučio je pravdati i izostanke zastupnika zbog sudjelovanja u radu općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Odbor je takav stav zauzeo iako Most, koji je predložio kažnjavanje zastupnika, kod izglasavanja zakona koji to uređuju, nije prihvatio amandman koji je išao u tom smjeru. Na taj bi se način, smatrao je proljetos Most, poslala poruka kako je vijećnička dužnost važnija od zastupničke.

26. travanj 2024 08:36