Aktualno
StoryEditor

Koliko smo vremena izgubili: Hrvatske ekonomske godine koje su pojeli skakavci

13. Svibanj 2017.

Ne smijem ni pomisliti koliko sam godina (kolektivno) izgubio u svojih više od pola stoljeća. Jer, svake godine nekakvi veliki događaji, izbori, reizbori, krize vlada i oporbe odgađaju odlučne ekonomske poteze koje, eto, baš treba napraviti, ali… Jedne godine tek smo dobili novu vlast koja se, naravno, najprije mora konsolidirati, pa se ne stigne baviti reformama (ili po novome – riformama), ili se pripremamo za neke nove izbore pa ne talasamo da ne bismo izgubili. Ili se bavimo nekim drugim stvarima, lijevima i desnima, ustašama i partizanima – samo da se ne bismo morali baviti pojeftinjenjem države, odnosno olakšavanjem poslovanja.

>>>Miodrag Šajatović: Vlade srljaju iz krize u krizu jer nemaju ni program ni prioritete

Pada mi na pamet glasoviti srpski književnik Borislav Pekić i njegova memoarska trilogija ‘Godine koje su pojeli skakavci’. Istini za volju, Pekićevo vrijeme i godine karakterizira zatvor, gdje je proživio pet godina jer je bio član ilegalne studentsko-gimnazijske organizacije. I bez zatvorskih dana, eto osobnog izbora godina koje su mojoj generaciji u samostalnoj Hrvatskoj pojeli skakavci. A ostavili su ekonomsku i poslovnu pustoš u bar 15-ak od dosadašnjih 27 godina.

[mks_separator style="solid" height="2"]

1990. – pad Berlinskog zida srušio je i Jugoslaviju, i uzrokovao dizanje novih zidova 1991. – 1992. – u sjeni srpske agresije pokrenut je prvi val pretvorbe, uslijedila je privatizacija po mjeri podobnih i uništena je jaka hrvatska industrija 1995. – kraj rata, od Bljeska i Oluje do Daytonskog sporazuma 1999. – uvođenjem eura i konverzijom (dva DEM za jedan euro) izgubili smo godinu prilagođavajući se dvostruko skupljim proizvodima 2001. – islamski teroristi rušenjem WTC-a u New Yorku proglasili novu globalnu eru izgubljenog vremena 2002. – druga Račanova koalicijska vlada (bez HSLS-a i IDS-a) bila je putokaz za sve dosadašnje neuspješne koalicije 2006. – nagovještaji korupcijske hobotnice odredili su aktualna zbivanja u biznisu i buduća u pravosuđu 2008. – izgubljena u negiranju recesije, sve dok Sanader nije priznao da smo ipak u banani 2012. – prva izgubljena godina Zorana Milanovića i njegovih iznevjerenih obećanja 2013. – druga izgubljena godina Zorana Milanovića 2014. – treća izgubljena godina Zorana Milanovića 2015. – predizborna godina u kojoj je Milanović uzalud pokušao novim obećanjima nadoknaditi nerad 2016. – prva izgubljena godina koalicije HDZ-a i Mosta 2017. – druga izgubljena godina koalicije HDZ-a i Mosta

30. travanj 2024 15:41