04. lipanj 2019.

Komore inženjera treći put traže sastanak s premijerom Plenkovićem

Budući da nisu uspjeli postići nikakav dogovor s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja predstavnici četiriju inženjerskih komora uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću tražeći da ih primi i sasluša njihove prijedloge rasterećenja gospodarstva na koje bezuspješno ukazuju posljednjih nekoliko mjeseci, o čemu je Lider u više navrata pisao.

Kako navode u priopćenju, duboko su zabrinuti mogućnošću da Vlada Republike Hrvatske usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

U pismu Plenkoviću predstavnici inženjerskih komora - Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike - u kojima je 15.000 članova, traže da Vlada ne usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje predlaže Ministarstva graditeljstva, bez konzultiranja struke, te mole da ih premijer primi na sastanak kako bi ga upoznali sa svojim stajalištem za koje u resornom ministarstvu nemaju sluha.

Inženjeri kažu da su već tražili sastanak sa premijerom i to u dva navrata - dopisom koje su uputili 11. listopada 2018. i 8. travnja 2019., međutim, od Vlade nisu dobili odgovor ni termin za traženi sastanak.

-Navedenim prijedlozima Zakona protive se svi dionici na koje se te izmjene odnose: ovlašteni voditelji građenja, struka, poslodavci, trgovačka društva izvođači građevinskih radova, Hrvatski sindikat graditeljstva i četiri inženjerske komore. Kao osnovni cilj predloženih izmjena predlagatelj ističe administrativno rasterećenje u obavljanju poslova u graditeljstvu. Komore podržavaju te ciljeve te smo spremni dati i konkretne prijedloge, ali samo administrativno rasterećenje ne može biti samo sebi svrhom i razlogom zakonodavnog zahvata, bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastaju u području koje pripada sigurnosnom sektoru i čije obavljanje poslova utječe na javno zdravlje – piše, između ostalog, u otvorenom pismu.

Nakon trećeg vapaja inženjerskih komora za sastanak sa premijerom, preostaje nada da će ih Plenković konačno primiti i barem čuti njihove prijedloge za rasterećenje gospodarstva koji višestruko premašuju uštede predložene izmjenama zakona, jer ih resorno ministarstvo već mjesecima uporno ignorira.