Aktualno
StoryEditor

Kraj iščekivanja: Otkrivanje imena novog povjerenika Agrokora zakazano za 14:30

27. Veljača 2018.

Vlada će u 14,30 sati održati sjednicu na čijem su dnevnom redu prijedlog odluke o opozivu izvanrednog povjerenika, prijedlogu za imenovanje novog izvanrednog povjerenika te za imenovanje zamjenice izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor, a nakon što je ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak.

Hini je izvor iz vladajuće većine potvrdio, a to piše i većina hrvatskih medija, da će Banski dvori zagrebačkom Trgovačkom sudu za izvanrednog povjerenika predložiti Fabrisa Peruška, člana uprave Tiska, te za njegovu zamjenicu Irenu Weber, trenutno savjetnicu izvanredne uprave za imovinski portfelj u Agrokoru.

>>> Ovo su potencijalni nasljednici Ramljaka; Todorić: Znam tko će biti novi povjerenik

Premijer Plenković u ponedjeljak je najavio da će Vlada ovog tjedna predložiti novu izvanrednu upravu Agrokora istaknuvši kako se radi o kompetentnim ljudima.

"U ovom trenutku, nakon što smo obavili niz razgovora s kandidatima, puno manje nego što se to u medijima špekuliralo, provode se konačne provjere i ovog tjedna imat ćemo predloženu novu izvanrednu upravu Agrokora", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su sudjelovali i HDZ-ovi ministri.

Upitan radi li se o ljudima koji su "iz sustava ili izvana", ponovio je kako se radi o kompetentnim ljudima: "Riječ je o kompetentnim ljudima koji će se vrlo brzo ukopčati u sve aktivnosti."

Plenković je pojasnio i da se pri provjeri kandidata za dužnosti povjerenika i njegovih zamjenika provjerava sve – od formalnih sukoba interesa, potencijalnih sukoba interesa, kompetencija ili bilo čega što javnosti može biti relevantno pri odabiru tih dužnosti.

>>>Plenković: Za izvanrednu upravu Agrokora samo kompetentni, provjereni ljudi

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, kojega je na prijedlog Vlade, Trgovački sud u Zagrebu za povjerenika imenovao 10. travnja 2017. godine, prošli je utorak, 20. veljače, podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ramljak se pod pritiskom našao krajem siječnja, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Andrej Plenković je tada izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice da je Texo angažiran od strane AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora.

Potom su mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

26. travanj 2024 19:39