09. travanj 2018.

Kregar: Todorića neće zaštititi ni renomirana odvjetnička kuća u Londonu

Ususret sutrašnjem početku procesa o izručenju Ivice Todorića pred londonskim sudom, profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar za N1 izjavio je kako smatra da se može očekivati izvjesna odgoda, no i da treba imati povjerenje u britansko pravosuđe koje ima iskustva s ljudima koji imaju novac za koji smatraju da će ih zaštiti.

- On je angažirao vrlo renomiranu odvjetničku kuću u Londonu, ali to ga neće zaštititi. Očekujem da će Britanija paziti da ne naruši reputaciju neutralnog sudstva. Sutra ne treba očekivati odluku, objašnjava Kregar.

>>>Sud ponovno blokirao imovinu Todorića i četvero njegovih suosumnjičenika

Dodaje da se neće previše inzistirati na brzini jer je bivši šef Agrokora dobio poprilično dugačak time-out između saznanja o situaciji u koncernu i odlaska, kao i da je javnost u vezi Agrokora smirena.

Kregar drži i kako preuzimanje vlasništva Agrokora od strane ruske bankei neće izazvati iznenađenja kakva bi bila prije godinu dana.

- Ruske banke su na zahtjev Todorića vrlo ležerno odobravale kredite i time mu potpomagali ekspanziju. Sada je došlo vrijeme naplate i traže novce natrag. Neće dobiti novac, ali će dobiti vlasništvo nad Agrokorom. Time neće biti proces okončan. Na našem tržištu nema mjesta za puno takvih kompanija. Za Konzum, Lidl, Kaufland... Hrvatska nije tako čvrsto i jako tržište iako se standard građana drži jako visoko, kazao je Kregar.

>>>Proširena istraga zbog zajmova Nexusa Agrokoru

Objašnjava i da su indicije DORH-a u slučaju protiv Todorića prilično čvrste jer je u velikoj kompaniji vrlo lako prebacivati novac između poduzeća. U najtežem položaju u Agrokoru su, ističe Kregar, sastavni dijelovi kompanije kao što su Zvijezda i Ledo, a interes će biti kako uspostaviti kontrolu nad tim kompanijama. Smatra da će Sberbanka to vrlo brzo i jasno prevladati i voditi.

S obzirom na to da u utorak istječe prvi rok za nagodbu u Agrokoru, a sud je za naredna tri mjeseca odobrio produženje izvanredne uprave, Kregar ističe da će i dalje bit manevara i postupaka u kojem će se htjeti dobiti više za sebe, a zbog jako puno sudionika i činjenice da je Agrokor bio regionalni igrač Vlada neće moći svojim utjecajem kontrolirati sve procese.