04. lipanj 2019.

Ljetna poslovna moda: Što odjenuti na posao kada zatopli

Dolazak toplijeg vremena nosi sa sobom dilemu koja opsjeda svakog radnika - kako se odjenuti za posao? The Economist kaže da se idealna odjevna kombinacija nalazi negdje na pola puta između stila odijevanja Kim Kardashian i diva Hagrida iz serije priča i filmova o čarobnjaku Harryju Potteru. To baš nije od velike pomoći, ali uzet ćemo i tu smjernicu u obzir.

Goldman Sachs uveo je nedavno ‘fleksibilan kod odijevanja‘, ali u obavijesti koja je pristigla zaposlenicima od uprave jasno je naglašeno kako to ne podrazumijeva da je prihvatljivo svakoga dana na radno mjesto dolaziti ležerno odjeven. Prilično je jasno da korporativni klijenti u odijelima možda neće baš najozbiljnije shvatiti savjete svog investicijskog bankara ako je ovaj u majici bez rukava i poderanim trapericama.

Posve je razumljivo da će bankarski sektor ostati posljednje uporište strogo poslovnog looka. Ipak je poprilično bitno da ljudi koji brinu o vašem novcu izgledaju njegovano i respektabilno.

[caption id="attachment_384273" align="aligncenter" width="750"] Ležeran poslovni look[/caption]

Muškarcima ne pada teško prelazak na ležernije odijevanje. Zaista su rijetki oni koji će tugovati za kravatom. Ranih devedesetih taj ukrasni odjevni predmet polako je počeo izlaziti iz mode jer su tehnološki magovi odlučili ignorirati društvene konvencije. Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg jednom je otišao tako daleko da je na sastanak s investitorima nonšalantno došetao u pidžami. Ne može to svatko i vjerojatno vam ne pada na pamet na posao doći u tom izdanju pa čak ni u trenirci.

Iako je Zuckerbergov primjer ekstreman, neki standard ležernog odijevanja ipak se zadržao. Prihvatljivo je na posao dolaziti u tamnim hlačama (ne trapericama), košulji koja ne mora biti zakopčana do grla i sakou. U dane kada nemaju zakazan poslovni sastanak, muškarci mogu doći na posao u nenametljivoj majici s kratkim rukavima i trapericama. Međutim, to ne podrazumijeva kratke hlačice i bose noge s japankama.

Ono što prolazi na muškarcima, ne vrijedi za žene. Australski televizijski voditelj Karl Stefanovic svakoga je dana tijekom cijele godine nosio isto plavo odijelo i nitko nije primjetio. S druge strane, njegove kolegice neprekidno dobivaju komentare o svom izgledu i odjeći koju nose, piše The Economist. Čak se i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton suočava s ružnim komentarima kada u javnosti pokaže dvaput u istoj odjeći.

Doduše, i ženska radna odjeća s vremenom je postala manje službena. Istraživanje Euromonitora pokazuje kako je prodaja ženskih kostima pala za 77 posto između 2007. i 2016. godine. Bez obzira na to žene se i dalje brinu da će ih osuđivati da su neprofesionalne ako im je odjeća preuska ili previše otkriva.

[caption id="attachment_384274" align="aligncenter" width="750"] Klasične kombinacije uvijek su dobar izbor[/caption]

Dok su muškarci skinuli kravate, žene i dalje na službenim sastancima osjećaju dužnost nositi visoke potpetice. Sa zdravstvenog aspekta potpetice se mogu nazvati zapadnjačkim povezivanjem stopala koje se provodilo u ne tako drevnoj Kini; loše su za stopala, zglobove i kralješnicu. Britanski parlament čak je o toj temi raspravljao nakon što je jedna žena poslana kući s posla na recepciji jer je odbila obuti cipele s visokim potpeticama.

Kompanije ne mogu odustati od težnje da njihovi zaposlenici izgledaju reprezentativno. Možda jedan od najboljih savjeta prema kojem se može ravnati što je, a što nije prigodna odjeća za posao jest postaviti si pitanje biste li to odjenuli na susret s učiteljicom u školi ili kada idete u posjet čudorednoj baki. Međutim, nitko ne očekuje da se na poslu pojavljujete dotjerani kao da idete na svadbu. Ono što je neophodno uvijek imati sa sobom kad ujutro stojite pred ormarom je zrnce zdravog razuma.