Aktualno
StoryEditor

Mađarska odobrila ulazak Rumunjske u OECD, Hrvatska i dalje u nemilosti

25. Rujan 2017.

Mađarska je vlada odlučila odblokirati rumunjski ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pošto je dobila jamstva rumunjske vlade da će se brzo riješiti prijepor oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu.

Rumunjski ministar vanjskih poslova zahvalio je mađarskoj vladi što je ipak dala podršku njegovoj državi za ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon telefonskog razgovora s kolegom Teodorom Melescanuom.

>>>Szijjarto: Mađarska mora zauzeti najtvrđu moguću poziciju prema ulasku RH u OECD

Szijjarto, koji je u službenom posjetu Vijetnamu, citirao je Melescanuove riječi o tome da će njegova vlada učiniti najviše što može da se ubrzano riješi situacija oko škole za etničke Mađare u gradu Targu Muresu u središnjoj Rumunjskoj. Gradske su vlasti ondje nedavno zatvorile školu na mađarskom jeziku unatoč tomu što u Targu Muresu živi velika mađarska manjina.

Mađarska je zbog toga na sastanku Vijeća OECD-a, organizacije u koju se može ući samo dopuštenjem svih članica, objavila da zato ne može podržati rumunjsko članstvo.

Budimpešta i dalje ne podupire hrvatski zahtjev za članstvom u toj organizaciji zbog toga što, kako je rekao Szijjarto 15. rujna, Zagreb ne poštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

- Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju, kazao je tada Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

>>>Predsjednica: Mađarska blokira pristup OECD-u zbog ‘zaštite poslovnih interesa’

Osim Mađarske, Hrvatsku blokira i Slovenija, tvrdeći da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri ulaska, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

04. svibanj 2024 02:15