Biznis i politika
StoryEditor

EU kreće s rudarenjem magnezija prvi put nakon više od deset godina

23. Travanj 2024.
Rudnik magnezija

Europa će ponovno pokrenuti rudarenje magnezija po prvi put u više od desetljeća, kako bi pokušala smanjiti svoju ovisnost o kineskom uvozu ključnih sirovina. Članica EU Rumunjska prošli je tjedan dodijelila rudarsku koncesiju tvrtki Verde Magnesium sa sjedištem u Bukureštu iza koje stoji američki privatni ulagač Amerocap.

Verde namjerava uložiti milijardu dolara u napušteni rudnik magnezija u blizini grada Oradea i izgraditi pogone za preradu koji bi koristili obnovljivu energiju i koji bi također reciklirali aluminij. Trenutno više od 90 posto magnezija u Uniji koji je ključan za izradu lakih aluminijskih legura koje se koriste u automobilima i pakiranju se uvozi iz Kine.

Bernd Martens, predsjednik Verde Magnesiuma i bivši direktor Audija, rekao je za Financial Times da će rudnik i tvornica u Rumunjskoj pomoći Bruxellesu da ispuni svoj cilj veće neovisnosti za vitalne metale potrebne za zeleni prijelaz.

- Europski industrijski sektor ima akutnu potrebu za pouzdanom opskrbom kritičnih i strateških metala, posebno onih s nižim ugljičnim otiskom od trenutnog uvoza koji mogu podržati prijelaz Europe na ugljično neutralno gospodarstvo -  rekao je Martens.

Verde će otvoriti rudnik magnezija koji je zatvoren još 2014. godine, a taj je rudnik bio posljednji koji je radio u Europi. Tvrtka namjerava započeti s proizvodnjom do kraja 2027. i doseći 90.000 tona godišnje, što bi bila polovica opskrbe uza EU, ali bi činilo i 9 posto globalne proizvodnje.  Tvrtka će se vjerojatno prijaviti za mehanizme financiranja EU-a, nakon što ju je European Raw Materials Alliance — industrijska mreža koju podupire Europska komisija — imenovala ključnom investicijom.

Rušenje Kine

Oko 87 posto globalne ponude magnezija i 95 posto europske potrošnje dolazi iz Kine, koja je drastično smanjila proizvodnju kako bi uštedjela energiju dok cijene rastu. U isto vrijeme Europa je postavila ambiciozne ciljeve prema Zakonu o kritičnim sirovinama te joj je cilj iskopati  10 posto kritične potrošnje minerala u EU, preraditi 40 posto i reciklirati 15 posto do 2030. godine.

Zakon o kritičnim sirovinama također olakšava izdavanje dozvola i daje prioritet strateškim projektima za financiranje, ali je kritiziran da zaostaje za SAD-om u smislu davanja financijske potpore projektima.

Ni, iako su sve dozvole prikupljene, lokalno stanovništvo se protivi zbog ekoloških izazova koji su mučili i prethodne rudarske projekte na tom području. Usprkos tome, Martens je izrazio uvjerenje da će se rudarenje magnezija ponovno pokrenuti unatoč lokalnom protivljenju.

Rumunjska je prošli mjesec dobila međunarodnu arbitražu koju je vodila rudarska grupa Gabriel Resources uvrštena na kanadsku burzu, koja je tražila 4,4 milijarde dolara odštete zbog planiranog rudnika zlata u zemlji koji su uspješno blokirale ekološke skupine.                                                                                                                                                                             

02. svibanj 2024 19:55