Aktualno
StoryEditor

Madis Müür: Ulaganje u startupe sliči pokeru, rizik je manji ako investirate na više mjesta

14. Svibanj 2019.

Madis Müür, estonski poslovni anđeo i jedan od suvlasnika Funderbeama, predstavio se u ponedjeljak u zagrebačkom HUB385 hrvatskoj startup sceni, točnije domaćim investitorima u brzorastuće kompanije i onima koji će to tek postati, na događaju Global Investor Experience koji je organizirao Funderbeam. Madis je jedan od investitora i u tu internetsku platformu za trgovanje udjelima u strartupove iz cijelog svijeta - ali i bivši profesionalni igrač pokera koji je pobjeđivao na brojnim turnirima na kojima je zaradio novac s kojim je započeo svoju novu karijeru.

Osim što je uložio u 20-ak kompanija, ovaj skromni Estonac piše blog o investiranju, ali i novinske tekstove u kojima educira potencijalne ulagače o startup sceni i svim rizicima koje ona sa sobom nosi. Pitamo ga postoji li poveznica između pokera i investiranja novca i koristi li znanja koja je stekao u toj igri prilikom donošenja odluke o kupnji udjela u nekoj kompaniji.

- Puno je sličnosti između investiranja novca u startupove i igre poker, to mogu reći iz vlastitog iskustva, kao nekadašnji profesionalni igrač na turnirima. U oba slučaja imate određeni iznos novca čiji rizik treba disperzirati. Ulaganje u startupove može vam donijeti velike povrate investicija, ali da biste to ostvarili, trebate biti sigurni da ste odabrali dobre kompanije za svoje investicije, slično kao i da ste odlučili kada i na kojem poker turniru ćete sudjelovati, jer i svako pojavljivanje na turniru košta i nije svejedno gdje ćete igrati i koliko dugo ćete u igri ostati. Investirao sam u više od 20 kompanija, upravo zato da smanjim rizik, jer ponekad vam ne ide na turniru kao što vam ne ide od ruke donošenje ispravne odluke o ulaganju u neku brzorastuću kompaniju - ističe Madis i dodaje, da je, barem što se tiče startupova, najkritičnija druga godina od investicije, jer pobjednici još ne pobjeđuju, a gubitnici već gube, ali, na to investitor mora računati i proći kroz taj period bez previše razmišljanja o mogućim posljedicama.

[caption id="attachment_384955" align="aligncenter" width="750"] Investitori Madis Muur i Bala Kamallakharan te predsjednica Uprave Funderbeama Kaidi Ruusalepp u HUB385 na Global Investor Experienceu, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Madis veoma rado za Lider odgovara i na pitanje što je rizičnije i stresnije - biti igrač pokera ili investitor u startup.

- Ništa nije previše rizično ako poznajete područje u koje investirate i ako disperzirate rizik. Preko Funderbeama možete kupiti udio u startupu već za 500 dolara i ako taj iznos investirate u 20-ak startupova, negdje ćete izgubiti, negdje dobiti, ali ti dobici mogu, zaista, biti veliki, 500, 1000 i više puta. Dakle, rizik postoji, ali uz dobru strategiju ne bih rekao da je to rizičan posao. U što više različitih kompanija investirate, rizik da izgubite vam je manji, a mogućnost da vam se posreći veća - objašnjava Madis.

Smatra da je upravo platforma poput Funderbeama budućnost investicijskog posla jer omogućava gotovo svakome da investira u ideju u koju vjeruje i za koju misli da bi mogla uspjeti.

- Stvarno volim ovo što radim, ima tu dosta istraživačkog posla, potrebno je razviti strategiju ulaganja i uspjeh neće izostati. Vjerujem da je ovo budućnost investicijskog biznisa, jer burze su pune regulativa, teško je i skupo za kompanije prodavati svoje udjele na burzi, ali i za investitore pristup burzi nije ni jednostavan ni jeftin. Investiranje putem internetske platforme je isplativo i svakome pristupačno, jer omogućava male investicije, disperziran rizik te pruža mogućnost kompanijama da uz pomoć tuđeg novca i znanja ostvare brzi rast.

Inače, Madis živi u Tallinu, radi u unajmljenom uredu kojeg dijeli s raznim coworkerima, za svoj radni dan kaže da ne postoji tipičan kojeg bi mogao opisati.

- Ponekad imam sastanke s investitorima i vlasnicima startupova, ponekad pišem tekstove za novine, redovito pišem blog, jer imam dosta pratitelja, često istražujem gdje bih još mogao uložiti novac. Zanimljiv je to posao, stalno se susrećete s mladim i entuzijastičnim ljudima i to vam daje užitak da sudjelujete u stvaranju nečeg novog. Pišem o novim tehnologijama i na taj način upoznajem ljude s tehnološkom scenom i ohrabrujem ih da investiraju u to područje - govori Madis.

Pitamo ga koje su preporuke budućim investitorima u startupove i postoje li one, uopće.

- Svakako treba investirati u ono područje u koje se razumijete. Napravio sam nekoliko pogrešaka i sve su bile povezane sa kompanijama o kojima nisam znao ništa ili vrlo malo, premalo sam vremena uložio u istraživanje, jednostavno sam se zaletio. Investirajte ako pomislite da želite biti klijent kompanije u koju biste investirali ili već jeste njezin klijent i sviđa vam se proizvod. Tada je vrlo vjerojatno da će se i drugima taj proizvod ili usluga svidjeti i da će se vaša investicija isplatiti.

26. travanj 2024 04:49