20. listopad 2016.

Magento 2 na hrvatskom jeziku

Inchoo iz Osijeka, eCommerce agencija koja izrađuje, optimizira i dizajnira web shopove na Magento platformi, prevela je Magento 2 platformu na hrvatski jezik. Radi se o velikoj pogodnosti za trgovce na online trgovinama u Hrvatskoj jer su svoju trgovinu na Magentu mogu potpuno približiti krajnjem hrvatskom kupcu. Uz prijevod koji vidi kupac, preveden je i dio namijenjen administratoru trgovine što mu olakšava posao, jer je jasnije unošenje proizvoda, administracija i pozadinski poslovi u trgovini. Iako su neki drugi servisi za izradu web trgovina to nudili, Magento kao najveća open-source platforma za izradu internetskih trgovina do sada nije imao mogućnost hrvatskog jezika u administraciji i frontendu. Stoga je Inchoo izradio ekstenziju jezičnog paketa (Language Pack) koji sadrži skup prevedenih termina u administracijskoj i frontend strani Magento 2 trgovine. Na hrvatski je prevedeno više od 12.000 fraza i termina koji se koriste na Magentu 2, spremno je za uporabu i dodatno prilagođavanje.

Iako je hrvatsko tržište malo naspram nekih drugih, u Inchoou vele da lokalizacijom Magenta omogućavaju vlasnicima prilagodbu trgovine u tehničkom i pravnom dijelu.  Zato razvijaju i prateće module za Magento 2, poput fiskalizacije, načina dostave i najkorištenijih servisa za kartično plaćanje u Hrvatskoj – HT PayWay sustava i WSpay sustava.

- Prijevod je za hrvatskog trgovca vrlo bitan, budući da će administratorima omogućiti rad sa sučeljem na hrvatskom jeziku. Na taj će se način svakodnevni posao u pozadini Magento shopa pojednostaviti. Do sada nije postojao kvalitetno pripremljen hrvatski prijevod za korisničko sučelje, a za administracijsko ga uopće nije bilo. To je možda u nekim prilikama bio i razlog zašto su hrvatski trgovci izbjegavali Magento platformu. Nisu svi vični engleskom jeziku, barem ne u mjeri koja bi dopuštala slobodnije korištenje i upravljanje sustavom. Cjelokupnim paketom lokalizacije za Hrvatsku, trgovine na Magentu 2 bit će tehnički i pravno prilagođenije tržištu te spremnije pružiti kvalitetnije korisničko iskustvo kupovine – kazao je Želimir Gusak, prodajni predstavnik u Inchoou.

Ekstenzija je dostupna na https://marketplace.magento.com/inchoo-language-hr-hr.html. Za instalaciju i prilagođavanje trgovine potrebno je izdvojiti manje od pola sata, a postupak jednostavno je opisan u službenoj dokumentaciji uz ekstenziju.