Aktualno
StoryEditor

Manjak stresa i dobro mentalno zdravlje u finskom eksperimentu s temeljnim dohotkom

09. Svibanj 2017.

Prije samo pet mjeseci Finska je odlučila pokrenuti pilot projekt bezuvjetnog dohotka. Institucija koja brine o socijalnim davanjima u Finskoj, Kela, bilježi prve dobre rezultate ovog društvenog eksperimenta.

>>>Finska počinje s isplatom temeljnog dohotka za nezaposlene

Oko dvije tisuće Finaca, starih između 25 i 58 godina, već pet mjeseci mjesečno prima bezuvjetni dohodak u kunskoj protuvrijednosti od oko 4 tisuće kuna.

[caption id="attachment_272081" align="alignright" width="300"] Marjukka Turunen, Kela, Finska[/caption]

- Glavni nam je cilj vidjeti ima li ovakav pristup pozitivne učinke na postojeći sustav socijalne zaštite naših građana. Dakako da 4 tisuće kuna (600 američkih dolara), nije iznos koji je dovoljan da pokrije sve životne troškove, pogotovo ako imaju djecu, ali to je novac na koji mogu računati. Baš kao što ne znamo na koji će način ljudi koji zbog nezaposlenosti primaju socijalnu naknadu, tu naknadu potrošiti, tako ne znamo ni na što će potrošiti bezuvjetni dohodak. Taj dohodak zamjena je za naknadu za nezaposlene, zdravstveno osiguranje i naknade namijenjene roditeljima male djece. Želimo vidjeti hoće li to smanjiti birokraciju. Osim toga, kada im se promijeni status, ne moraju se prijavljivati za neke druge naknade, kaže ravnateljica Kele, Marjukka Turunen.

Koliko će iznositi bezuvjetni dohodak, Finska je Vlada izračunala prema visini naknada za nezaposlene. Turunen pojašnjava kako ne bi imalo smisla dati ljudima veći iznos, jer tada ne bi bilo motivacije da pronađu bolje plaćeni posao.

>>>‘Prekarna’ Škotska razmatra bezuvjetni dohodak

- Ideja je ljudima dati financijsku sigurnost kako bi oslobodili svoj um i prestali stalno brinuti zbog novaca. Postojeći sustav prepun je situacija u kojima se ljudima ne isplati raditi na pola radnog vremena ili povremeno, jer na taj način gube socijalna davanja i često su u situaciji da, radeći takve poslove, primaju manje novca nego da su ostali na socijalnoj pomoći, dodaje Turunen.

Zahvaljujući činjenici da su im pokriveni osnovni troškovi života, sudionici ovog pilot projekta u Finskoj javili su kako su razine stresa u njihovim životima znatno niže, prenosi Keranews.

- Jedna mi je žena priznala da je, svaki puta kada bi joj zazvonio telefon, strahovala kako ju zovu sa Zavoda za zapošljavanje da joj jave da su joj našli posao. Pojasnila je kako ona ne može raditi, jer se brine za svoje bolesne roditelje, i živi od socijalne države. Također, ova se mjera pokazala doista učinkovita po pitanju smanjenja razina stresa u ljudi, a dobro djeluje i na mentalno zdravlje ljudi, rekla je Turunen.

>>>Kanadski ministar: Bezuvjetni temeljni dohodak ljudima nudi šansu za poduzetništvo

 

26. travanj 2024 14:20